Buitenland

Bouterse: spijt van niet zien aankomen van moord op tegenstanders

Voormalig president van Suriname en ex-legerleider Desi Bouterse heeft spijt dat hij het doodschieten van vijftien politieke tegenstanders in december 1982 niet heeft zien aankomen. „Ik ben daar niet trots op”, zei hij maandag tijdens een zitting van de krijgsraad in de rechtbank in Paramaribo.

ANP
30 November 2020 14:12Gewijzigd op 30 November 2020 23:02

Het was de eerste keer dat Bouterse in de rechtbank inhoudelijk inging op de gebeurtenissen 38 jaar geleden, de zogenoemde Decembermoorden. Hij deed dat door een verklaring voor te lezen. Kern van zijn betoog was dat de politieke tegenstanders waren opgepakt en later zijn gedood omdat zij een vijandelijke invasie zouden voorbereiden.

Volgens Bouterse heeft de krijgsraad nooit aan waarheidsvinding gedaan. Belangrijke getuigen, zoals de Nederlander Peter van Haperen, zijn volgens hem nooit gehoord. Ook belastende informatie uit onder andere Nederland is door de krijgsraad genegeerd, aldus Bouterse. Daarmee doelde hij op documenten uit die periode „die de voormalige kolonisator in zijn kluizen voor 60 jaar heeft opgeborgen”.

De oud-leider voerde ook aan dat het „volkomen legitiem” is om mensen die verdacht worden van staatsgevaarlijke activiteiten op te pakken. „Die arrestatie vindt overal in de wereld altijd plaats zoals dat ook hier gebeurde.”

Bij het begin van de zitting verontschuldigde de voormalige president zich dat hij gedurende het hele strafproces, dat begon in 2007, nooit zelf aanwezig is geweest in de rechtbank. Hij ging er vanuit dat de aanwezigheid van zijn advocaat die hem vertegenwoordigde voldoende was. Bouterse moest maandag wel aanwezig zijn, zo niet dan zou de krijgsraad het proces stopzetten waardoor het vonnis van twintig jaar cel definitief zou worden. Anders dan in januari van dit jaar toen Bouterse zich moest melden bij de krijgsraad had hij deze keer zijn militaire tenue thuisgelaten.

Advocaat Hugo Essed, die namens de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden de zaak volgt, was niet onder de indruk van de verklaring van Bouterse. „Het was een politiek statement”, aldus Essed, die blij is met de voortvarendheid van de krijgsraad bij de behandeling van de zaak.

Bij de rechtbank werd Bouterse toegejuicht door een kleine honderd aanhangers. Hij is veroordeeld voor de moord op de tegenstanders van het militaire regime. Hij was in 1982 legerleider.

Bouterse werd in 2019 bij verstek veroordeeld. Hij was toen niet aanwezig. Daarom had hij niet de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar moest hij verzet aantekenen. Dit verzet is in januari toegekend. De bedoeling was om de zaak al eerder te hervatten, maar vanwege de coronamaatregelen was dat niet haalbaar.

Op 29 januari is de volgende zitting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer