EO moet Kerkfilternet beëindigen
De Evangelische Omroep (EO) moet voor 1 januari stoppen met alle activiteiten in het kader van Kerkfilternet. Het Commissariaat voor de Media heeft bepaald dat Kerkfilternet „een zelfstandige en niet toegestane nevenactiviteit” is.
Dat meldt het Commissariaat voor de Media in een persbericht. De belangrijkste reden voor het verbod is dat het bij Kerkfilternet, een alternatief voor kerktelefoon, zou gaan om „het verzorgen van een telecommunicatiedienst door de EO waaraan de omroep inhoudelijk geen enkele bewerking toevoegt.” Zulke activiteiten moet de EO volledig aan derden overlaten, vindt het commissariaat.
Filternet, waarvoor de EO in het jaar 2000 toestemming kreeg, is een internetdienst die bedoeld is om de achterban op internet te laten surfen zonder met porno, geweld en godslastering geconfronteerd te worden.
Sinds januari van dit jaar wordt Kerkfilternet verkocht aan kerken als onderdeel van deze dienst. De omroep beschouwde de nieuwe dienst als „het enige werkbare alternatief voor de dure KPN-oplossing” van kerktelefoon.
Het doel van Kerkfilternet is abonnees via een internetverbinding in staat te stellen rechtstreeks te luisteren naar kerkdiensten, zonder dat de EO de inhoud ervan op welke wijze dan ook bewerkt.
Het Commissariaat voor de Media had in april van dit jaar de EO om opheldering gevraagd over haar activiteiten op het gebied van kerktelefonie. Publieke omroepen moeten hun nevenactiviteiten melden, en dat had de EO in dit geval niet gedaan, aldus het commissariaat.
Volgens de Mediawet moeten nevenactiviteiten van publieke omroepen ten dienste staan van de primaire omroeptaak en mogen deze niet leiden tot „concurrentievervalsing ten opzichte van andere aanbieders van dezelfde of vergelijkbare goederen en diensten”, aldus de brief aan de EO.
De omroep verwachtte in april echter weinig problemen. Nu ziet hij zich geconfronteerd met een boete die kan oplopen tot 135.000 euro als hij na 1 januari 2005 doorgaat met het aanbieden van Kerkfilternet.
De EO zal zich niet bij de uitspraak neerleggen, zei EO-medewerker Martin van Oosten dinsdagochtend desgevraagd. „Het Commissariaat voor de Media heeft ons beoordeeld vanuit het onderscheid tussen telefonie en internetdiensten. Dat is een onjuiste benadering. Kerkfilternet is geen vervanging van kerktelefonie. Het is een zelfstandige internetdienst.”
Van Oosten zegt dat de huidige gebruikers van Kerkfilternet zich geen zorgen hoeven te maken. „Kerkfilternet is door ons uitbesteed aan een extern bedrijf. Voor de gebruikers zal er op 1 januari niets veranderen.”