Criminelen maken sluw gebruik van Zeeuwse haven
Is de haven van Vlissingen een broeinest van criminele activiteiten? Verre van dat, benadrukken de autoriteiten. Maar er zijn wel havenarbeiders betrokken bij de georganiseerde invoer van drugs.
Hij heeft geen idee om hoeveel mensen het gaat, maar dat er rotte appelen zitten tussen het personeel in het uitgestrekte haven- en industriegebied Vlissingen-Oost staat, helaas, vast. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele (ChristenUnie) maakt dat op uit onder meer een onderzoek naar ondermijning in de zeehavens van Zeeland en Brabant, dat in 2019 werd uitgevoerd door TNO. Havenarbeiders helpen drugsbendes bij het illegaal invoeren van cocaïne, die is verstopt tussen scheepsladingen met exotisch fruit zoals bananen en ananassen. „Wij willen dat Vlissingen-Oost een veilige, weerbare en integere haven blijft”, benadrukt Dijksterhuis.
Tussenkop
De burgemeester is voorzitter van de Havendriehoek, waarin gemeenten, politie en justitie samenwerken om de georganiseerde criminaliteit in de haven te beteugelen. De Havendriehoek stelde een actieplan op dat een eind moet maken aan drugssmokkel en andere criminele activiteiten in het havengebied.
Overigens wijst Dijksterhuis er wel op dat drugssmokkel in alle zeehavens voorkomt. „Maar als er hier een flinke drugsvondst wordt gedaan van een paar honderd kilo, heeft dat geen invloed op de prijs van de drugs op straat.”
Dat kan er volgens hem op duiden dat er in werkelijkheid in Vlissingen-Oost veel meer drugs aan land komen. „Hoewel de drugs natuurlijk ook via andere routes dan alleen de havens ons land binnenkomen.Vorige maand werden nog driehonderd pakken met cocaïne aangetroffen op het Kalootstrand vlak bij de kerncentrale in Borssele.”
Wie zich als havenarbeider inlaat met drugscriminelen, komt in een wereld terecht waar hij niet meer uitkomt, weet Dijksterhuis. „Een wereld van geweld, witwassen, van afpersing en mensen onder druk zetten; een wereld waarin je te horen krijgt dat ze je familie kennen, dat ze weten waar je woont. Als Havendriehoek willen wij die wereld verre van ons houden.”
De Havendriehoek wil bedrijven in Vlissingen-Oost bewuster maken van het gevaar van ondermijning. „We vragen hen ogen en oren open te houden en we hopen met ons actieplan te bereiken dat de bereidheid om verdachte situaties te melden groter wordt”, aldus Dijksterhuis. „We willen ook naar een nog betere beveiliging van de haven. Dan heb je het over beter toezicht, het nog strenger beveiligen en striktere screening van personen die het terrein op willen.”
Hoewel er in Vlissingen-Oost meerdere bedrijven exotisch fruit uit Latijns-Amerika verwerken, noemt Dijksterhuis zelf geen namen van bedrijven waar de problematiek van corrupte havenarbeiders speelt. Desgevraagd vertelt de directeur van een van die bedrijven dat „dit probleem niet op te lossen is”. Verder wil de directeur geen commentaar geven.
Johan Bresseleers, woordvoerder van het havenbedrijf North Sea Port, dat naast Vlissingen-Oost ook de zeehavens in Terneuzen en Gent omvat, kan geen uitspraken doen over de omvang van de drugssmokkel. „Dat zou natte vingerwerk zijn”, zegt hij, „en bovendien is het niet aan ons, maar aan de opsporingsinstanties om dat vast te stellen.”
De havenwoordvoerder benadrukt dat North Sea Port exact monitort welke zeeschepen er op welke tijden aankomen en vertrekken in de haven. „Ook weten wij precies welke ladingen er aan boord zijn. Maar je weet natuurlijk nooit of daar ook smokkelwaar tussen zit. Eén ding is zeker: in onze havens is geen plaats voor dit soort praktijken.”