Grote hoeveelheid explosieven in Irak verdwenen
De Iraakse interim–regering heeft de VS en internationale wapeninspecteurs gezegd dat bijna 380 ton krachtige explosieven zijn verdwenen van een voormalige militair complex bij Bagdad. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft het bericht van The New York Times maandag bevestigd.
Een woordvoerster van het IAEA kondigde aan dat de directeur van het VN–agentschap, Mohammed el–Baradei, de zaak zo snel mogelijk aanhangig zal maken bij de VN–Veiligheidsraad. Het IAEA vreest dat de springstoffen „in verkeerde handen" zijn terechtgekomen.
Volgens The New York Times hebben functionarissen van het Witte Huis en het Pentagon toegegeven dat de explosieven, die lagen opgeslagen op het complex al–Qaqaa (30 kilometer ten zuiden van Bagdad), ergens na de Amerikaanse inval vorig jaar zijn verdwenen. Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur, zou er pas de afgelopen maand over zijn geïnformeerd.
Het complex ligt er ook nu nog steeds onbeheerd bij. Afgelopen zaterdag zouden er nog plunderaars op het terrein zijn geweest.
Amerikaanse wapendeskundigen zeggen in de krant bang te zijn dat de explosieven worden gebruikt tegen Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen. Met de krachtige explosieven RDX en HMX kunnen grote gebouwen worden opgeblazen, raketten worden geproduceerd en nucleaire wapens tot ontploffing worden gebracht. Het nucleaire aspect was de reden dat de explosieven onder beheer van het IAEA waren, voordat de wapeninspecteurs Irak verlieten.
Het IAEA zou de VS al voor de invasie van Irak hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de explosieven. Er zou bij de Amerikanen op zijn aangedrongen om de „grootste vindplaats van explosieven in de moderne geschiedenis" tegen terroristen te beschermen.
De Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende week, John Kerry, heeft maandag opheldering geëist van zijn rivaal, president George Bush. Volgens hem kon het verlies van de explosieven weleens „de grootste en rampzaligste in een reeks van blunders in Irak" zijn.