Binnenland

Meer geld voor directie goed doel

De salarissen van directeuren bij goede doelen slokken een steeds groter deel op van de donaties van gevers. De stijgende salarissen staan tegenover dalende inkomsten. Voor christelijke goede doelen lijkt dit echter niet op te gaan. „Onze inkomsten zijn juist gestegen.”

Binnenlandredactie
25 October 2004 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

De salariskosten bij de vijftig grootste fondsenwervers stegen in 2003 met 6,5 procent naar 6,9 miljoen euro. De totale opbrengst aan giften daalde in hetzelfde jaar echter met 5,5 procent naar 660 miljoen euro.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant naar de vijftig grootste goede doelen in Nederland. Van elke 100 euro aan donaties is ruim 1 euro nodig om de in totaal 66 directieleden te kunnen betalen. In 2002 was dat nog 90 eurocent. Het brutojaarsalaris van een doorsnee directeur bedroeg vorig jaar 83.000 euro. Inclusief pensioenkosten en sociale lasten kostte een directeur gemiddeld 100.000 euro.

De Hartstichting staat weer boven aan de ranglijst van goede doelen die het meeste uitgeven aan kosten voor de directie, hoewel die kosten afgelopen jaar met 7 procent daalden. Gemiddeld bedroeg het brutoloon voor de top bij de Hartstichting 187.182 euro.

De directeuren van christelijke goede doelen blijken net onder het gemiddelde te liggen, maar een enkeling verdient maar eenderde van dat bedrag. Op de lijst staan ZOA-Vluchtelingenzorg en Woord en Daad gebroederlijk onder elkaar op de 26e en de 27e plaats. Directeur Z. de Haan van het iets kleinere ZOA verdient in totaal 96.967 euro, inclusief pensioen en sociale lasten.

Directeur J. Lock van Woord en Daad verdient daadwerkelijk zo’n 2500 euro bruto minder, maar dat komt doordat zijn organisatie meer afdraagt aan sociale lasten en pensioen. Lock zou volgens de Volkskrant een stijging van bijna 30 procent hebben gekregen. Lock: „Dat is omdat ik in 2002 een poosje in de WAO heb gezeten vanwege een auto-ongeluk. In werkelijkheid ben ik 1,5 procent gestegen, conform de geplande stijging.”

Op de lijst van vijftig grootste goede doelen ontbreken de VBOK en de stichting Friedensstimme. Directeur R. Uyl van Friedensstimme zegt dat dit komt doordat zijn organisatie niet het CBF-keurmerk draagt, maar het vergelijkbare merk van de Raad voor Financiële Betrouwbaarheid. Hij geeft aan 48.000 euro per jaar te verdienen, inclusief de lasten. Hij zou daarmee op de salarisvergelijking op de derde plaats van onder komen, met net onder hem de directeur van Dorcas Hulp, die 45.400 euro bruto verdient, inclusief lasten.

Directeur externe betrekkingen drs. M. den Boer-Neele van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) meldt dat het brutojaarsalaris van directeur A. Takke 52.986 euro per jaar bedraagt. „Weergegeven bedragen de totale salariskosten 59.240 euro. Waren we opgenomen in de top 50 van de Volkskrant, dan hadden we dus ergens onderaan gestaan.” De vereniging zou dan twee plaatsen boven Christenen voor Israël belanden, dat op de 46e plaats staat.

Open Doors-directeur Tj. Schotanus weigert als enige van de vijftig gepeilde goede doelen openheid te geven over zijn inkomsten. „Die zijn laag, dat weten onze donateurs. Die kunnen ook bellen als ze het exacte bedrag willen weten. Maar ik denk dat ze daar niet eens de behoefte aan hebben. Wel kan ik zeggen dat ik schrok van wat er aan al mijn collega’s wordt betaald.”

De laagste in het rijtje is het Leger des Heils. Directeur J. F. Tinga van de Stichting Leger des Heils staat op de loonlijst voor 25.730 per jaar, exclusief de lasten, zo’n 3500 euro. Daar hoort ook het directeurschap van de stichting Leger des Heils Dienstencentrum en de stichting Leger des Heils Fondsenwerving bij. Tinge: „Daarmee ben ik inderdaad hekkensluiter van de top 50.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer