Adempauze op beurzen na euforie over vaccins
De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers namen een adempauze na de euforie over de coronavaccins van Pfizer en Moderna. De zorgen over de huidige tweede besmettingsgolf van het virus en de negatieve economische impact van de strengere coronamaatregelen op korte termijn hielden de financiële markten daarbij in toom.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel ongewijzigd op 600,99 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 877,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen 0,2 procent. De FTSE in Londen daalde 0,2 procent.
In de AEX stonden techinvesteerder Prosus en informatieleverancier Wolters Kluwer bovenaan, met winsten van 1,5 procent. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,7 procent.
Koploper in de MidKap was bodemonderzoeker Fugro met een plus van dik 2 procent. Air France-KLM (min 1,6 procent) was de grootste daler. De luchtvaartcombinatie overweegt volgens de Franse krant Le Monde nog eens 6 miljard euro aan extra kapitaal op te halen bij de Franse en Nederlandse overheid en andere investeerders. Het bedrijf heeft al steun gehad van in totaal 10,4 miljard euro van de Franse en Nederlandse staat, die allebei aandeelhouders zijn van het luchtvaartconcern.
RSA Insurance Group steeg bijna 4 procent in Londen. De Britse verzekeraar wordt overgenomen door de Canadese branchegenoot Intact Financial en het Deense verzekeringsbedrijf Tryg voor omgerekend ruim 8 miljard euro.
In Kopenhagen verloor A.P. Møller-Maersk 1,4 procent. De Deense containervervoerder schroefde zijn winstverwachting voor de tweede keer in twee maanden tijd op. Het herstel van het goederentransport na de klap van de coronapandemie is volgens het concern sterker dan verwacht. Ook gaat het bedrijf voor 1,6 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.
Halfords daalde 1 procent in Londen. De Britse verkoper van fietsen en autoproducten wist de winst in de afgelopen zes maanden ruim te verdubbelen. Vooral de verkoop van fietsen zat in de lift dankzij de pandemie. In Frankfurt kreeg het Duitse softwarebedrijf Software AG er 6,8 procent bij dankzij een verhoging van de verwachtingen.
De euro stond op 1,1882 dollar, tegenover 1,1863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 41,89 dollar. Brentolie klom 1,2 procent in prijs tot 44,29 dollar per vat.