’s Zaterdags de hele dag lekker koken
De hobbykok in Nederland wordt professioneler. De liefde voor het kookvak van de hobbyist uit zich vooral in een fanatieke interesse in ingrediënten en producten en in de zoektocht naar verfijnde kwaliteitsproducten.
Dat bleek zaterdag tijdens een van de voorrondes van de wedstrijd Hobbykok van het Jaar. De organisatie was in handen van de beurs Eten en Genieten, die van 2 tot 5 december wordt gehouden in de Rai in Amsterdam.
„Wij nemen hier soms sneller een hobbykok in dienst dan een professionele kok. Die zijn vaak alleen goed geschoold in een onderdeel van de keuken. Hobbykoks zijn veel breder georiënteerd, omdat ze thuis meer opgeleid zijn”, vertelt Nina Dols, werkzaam bij kookschool Keizer Culinair, gevestigd in vijf plaatsen in Nederland. Jaarlijks krijgen ze 20.000 cursisten over de vloer. Dols is zaterdag een van de juryleden voor de 41 hobbykoks die uit 120 inschrijvingen zijn geselecteerd. De deelnemers koken bij de vijf vestigingen van Keizer Culinair (Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht).
Opdracht voor alle deelnemers is een recept te schrijven en uit te werken op basis van biologische producten met witte kool, aardappelen en varkensrollade. Daarbij moeten ze ook vermelden welke wijn, bier of frisdrank het beste bij het recept past. Verder moet het gerecht binnen een uur op tafel staan. Van de 41 kandidaten die zaterdag elkaar uitdagen, blijven er tien over. Zij gaan naar de halve finale op 3 november bij de kookschool in Amsterdam. De laatste vijf hobbykoks strijden op 5 december bij de beurs Eten en Genieten.
Pieter Damen van Keizer Culinair en jurylid verbaast zich over de goede warenkennis bij hobbykoks en hun fanatisme in het koken en alles wat daaromheen hangt. Die professionaliteit is volgens hem vooral te danken aan de kookcursussen die al enkele jaren door heel Nederland worden gegeven. „Je denkt dat mensen dan in hun vrije tijd wat gezellig met elkaar willen koken. Daar pas je programma dan op aan, maar de klacht kwam op een gegeven moment dat we niet streng genoeg waren”, licht Dols toe. Ook de theorielessen worden daarom veelvuldig gegeven bij Keizer Culinair.
Damen stelt dat de trend bij hobbykoks nu vooral de Marokkaanse keuken is. „Die traditionele keuken wordt dan vermengd met de Europese keuken. Dat levert erg verrassende gerechten op. Het fusion koken, waarbij alle keukens door elkaar worden gehaald, is nu wel over. Dat is voor een hobbykok ook erg moeilijk vol te houden. Dan moet je wel erg geoefend zijn.” Erg verrast is Damen over de variatie die sommige hobbykoks hebben gemaakt op bestaande thema’s. „Daaraan zie je dat de kwaliteit steeds beter wordt.”
Aan een van de kookeilanden staat de 19-jarige sociologiestudente Natalie Kuijper uit Alkmaar. Ze kookt al twee jaar als hobbyist. „Dat begon toen ik een vriend kreeg en ik daar alleen maar Chicken Tonight at. Toen ben ik zelf maar een beetje in de pannen gaan spelen.” Haar specialiteiten zijn de Italiaanse en ook wel de Spaanse keuken.
De 39-jarige Marianne Remie uit Almere werkt overdag bij de Belastingdienst. Zij begon al op haar vijftiende, aangestoken door een paar oude exemplaren van het kookblad Tips. Als ze zich uitslooft in de keuken, staat ze daar vaak een hele dag in. „Op vrijdag de boodschappen in huis halen en op zaterdag de hele dag koken. Heerlijk.”