Simon Groot promoveert op Amersfoortse musicus Jonnes Tollius
Simon Groot promoveert vrijdagmiddag 16 juni 2017 aan de Universiteit Utrecht op een dissertatie over de Amersfoortse musicus Jonnes Tollius (ca. 1555-ca. 1620).
De biografie van Tollius laat zien hoe de Reformatie bijdroeg aan het einde van de leidende positie in Europa van getalenteerde musici uit de Lage Landen, aldus Groot.
Na 1580 konden de Noordelijke Nederlanden niet langer fatsoenlijk betaald werk bieden aan zangers. „Het traditionele muziekopleidingssysteem in Europa was gebaseerd op katholieke religieuze instituties. In de Lage Landen bood de samenwerking tussen de Latijnse scholen en de lokale kerkkoren een perfect onderwijssysteem waarin jonge muzikale talenten zich konden ontplooien.”
Als resultaat van de Reformatie werden deze instituties plotseling afgeschaft. „Samen met de economische neergang van de Zuidelijke Nederlanden als resultaat van de migratie van rijke handelaren, zorgde deze institutionele verandering voor het einde van de leidende positie van zangers uit de Lage Landen in Europa”, aldus Groot. „Tollius was daarmee een van de laatste vertegenwoordigers van een uitstervende soort.”
Joannes Tollius (geboren als Jan Tol) was al op jonge leeftijd muzikaal leider in Amersfoort. Toen de stad zich in 1579 aansloot bij de Nederlandse Opstand en de kapel waar hij werkte werd toegewezen aan de protestanten, verloor hij zijn baan. Niet lang daarna zou hij naar Italië vertrekken.
Tollius werkte in Rieti (1583-1584) en Assisi (1584-1586) als koormeester en in Rome (1586-1588) en Padua (1588-1601) als koorlid (tenor). In 1601 vertrok hij naar Kopenhagen, waar hij een goedbetaalde functie aan het hof van Koning Christian IV kreeg.
Simon Groot (58) is musicus en musicoloog. Hij werkte als documentalist aan het Meertens Instituut. In 2004 werd hij benoemd tot bibliothecaris van de wetenschappelijke afdeling van de Toonkunst Bibliotheek in Amsterdam. Nadat de subsidie voor deze collectie door de overheid was stopgezet, wist Groot de overdracht van de historische Toonkunstcollectie naar de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (als onderdeel van de Universiteitsbibliotheek) te realiseren. Sinds 2008 is hij daar aangesteld als conservator van de muziekhistorische collecties.
Als uitvoerend musicus leidde Groot diverse vaste en projectkoren. Sinds 1995 is hij als artistiek leider verbonden aan het door hem opgerichte Hemony Ensemble.
Meer informatie: www.uu.nl