Belgische rechter: kernreactor Tihange 2 hoeft niet eerder dicht
Een kernreactor in het Belgische Tihange met tal van scheurtjes hoeft niet vervroegd dicht. De Belgische rechter is niet overtuigd dat de centrale onveilig is, zoals de naburige gemeente Maastricht en andere overheden en actiegroepen stelden.
Over de reactor op leeftijd zijn sinds jaar en dag grote zorgen in België, Nederland, Duitsland en Luxemburg. ‘Tihange 2’ vertoont al jaren haarscheurtjes in de stalen wand van het reactorvat en de centrale ligt geregeld stil. Gaat het mis met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en 5 miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar.
Tihange 2 zou begin februari 2023 toch al dichtgaan, maar dat gaat Maastricht en de andere eisers niet snel genoeg. Had de rechtbank van eerste aanleg in Brussel hun donderdag gelijk gegeven, dan had hoogstwaarschijnlijk ook de tweede ‘scheurtjesreactor’ van België, Doel 3 bij Antwerpen, eerder moeten sluiten.
De Belgische staat, uitbater Electrabel en toezichthouder FANC hebben steeds gewezen op het oordeel van deskundigen dat de centrales veilig zijn. De rechtbank ging daarin mee. Het FANC „heeft gehandeld als een normaal zorgvuldige nucleaire waakhond” toen de toezichthouder in 2015 groen licht gaf om de reactor weer op te starten, oordeelde de rechtbank. Nieuw onderzoek naar de veiligheid van Tihange 2 is ook niet nodig.
De eisers kunnen nog in hoger beroep. Maar dat vergt opnieuw tijd, zegt Leo Tubbax van actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie. Ook als ze dat winnen, zal dat de sluiting mogelijk nauwelijks meer vervroegen.
Tubbax en zijn medestanders zijn wel blij dat „dankzij de druk vanuit de oppositie tegen kernenergie” de sluiting van Tihange 2 en Doel 3 in ieder geval niet wordt uitgesteld, zoals bij andere reactoren mogelijk gaat gebeuren. Maar het blijft Tubbax dwarszitten dat „de rechtbank zich achter controleorgaan FANC verstopt. Want wie controleert de controleurs?”
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht reageert teleurgesteld op de uitspraak. „Het zal de gevoelens van onveiligheid niet wegnemen bij velen”, laat ze in een verklaring weten. „Wel kan gesteld worden dat onze gezamenlijke euregionale inzet ertoe bijgedragen heeft dat de oorspronkelijke levensduur van Tihange 2 niet verlengd is en deze in 2023 wordt stilgelegd. Dit zie ik als een positief effect van onze inzet”. Ook de Duitse regio Aken, een van de kartrekkers van de procedure, reageerde teleurgesteld, maar is net als Maastricht blij dat de reactor over drie jaar sluit. „Daarmee is voor ons in elk geval duidelijk, dat binnen afzienbare tijd een einde komt aan de ondraaglijke en voortdurende angst voor een ongeluk van de oude kernreactor”, aldus een woordvoerder van de regio Aken.