PvdA: lage inkomens dupe van nieuwe zorgstelstel
Mensen met een laag inkomen dreigen de dupe te worden van de invoering van het nieuwe zorgstelstel in 2006. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet harde garanties geven voor bescherming van de positie van de patiënt in het nieuwe systeem van ziektekostenverzekeringen. Het PvdA–Tweede–Kamerlid Heemskerk zal dat volgende week eisen bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid.
De PvdA was tot nu toe behoorlijk positief over de plannen van Hoogervorst voor de toekomst van het ziektekostenstelsel. Volgens Heemskerk gaat die houding nu veranderen.
„Hoogervorst blijft steeds maar vaag. Hij zegt keer op keer het ook heel belangrijk te vinden dat individuele burgers een sterke positie krijgen in het nieuwe systeem. Maar als bijvoorbeeld bekend wordt dat de ziektekostenpremie’s fors zullen stijgen, verwijst hij naar de zorgverzekeraars en zegt hij er niets tegen te kunnen doen. Wij nemen daar geen genoegen mee."
Heemskerk vindt dat de minister veel te optimistisch is over de gevolgen van de stelselwijziging. „Zijn sommen kloppen niet." De PvdA’er is bang dat met name ouderen, chronisch zieken en gehandicapten veel meer koopkracht zullen verliezen dan het kabinet wil doen geloven. „Ze krijgen premiestijgingen in principe gedeeltelijk via de belasting terug. Alleen: ambtenaren gaan bij die berekeningen altijd uit van gemiddelden. Dat kan erg nadelig uitpakken voor individuele gevallen."
Burgers moeten in het nieuwe systeem zelf een ziektekostenverzekeraar kiezen. Heemskerk verwacht dat verzekeraars veel moeite zullen doen om de inhoud van hun polissen zo mistig mogelijk te presenteren. Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld ook ziekenhuizen hun aanpak en prestaties heel inzichtelijk aan de burger presenteren. Hier voorziet het Tweede–Kamerlid eveneens problemen. „De patiënt moet daarom het recht op informatie krijgen. In Amerika werkt dat ook zo. Je kunt instellingen op die manier dwingen echte openheid te geven over hun pakket en hun prestaties."