Toch niet zo aflossingblij
Onlangs startte voor de tweede maal een gezamenlijke campagne van de banken onder de noemer aflossingsblij. Maar toch mag u niet altijd eerder aflossen.
De gezamenlijke campagne van de banken, die vooral bedoeld is om het bewustzijn van de consument te vergroten, komt voor mij in zekere zin als mosterd na de maaltijd. Dit omdat ik al heb afgerekend met het aflossingsvrije deel van de hypotheek.
Het nog resterende stukje hypotheek betreft een spaarhypotheek van een kleine 45.000 euro die afloopt op 1 maart 2020. Met de eindstreep in zicht betrapte ik mezelf echter op steeds meer ongeduld, zodat ik op het idee kwam die laatste vijf maandbetalingen in één keer te voldoen.
Financieel gezien zou dat geen enkel voordeel opleveren, maar het was een mooi vooruitzicht om meteen van alles af te zijn. Zo zouden we straks het nieuwe jaar geheel schuldenvrij kunnen inluiden.
Chatten
In de veronderstelling dat één telefoontje voldoende zou zijn om dit te regelen, zocht ik naar het juiste nummer op de website van de bank. Daar werd ik gewezen op de mogelijkheid om online met een medewerker te chatten. Eerst had ik contact met ene Jeffrey die mij vrijwel meteen doorverwees naar ene Monique, die mij adviseerde om toch maar telefonisch contact op te nemen met de bank.
Vervolgens kreeg ik een medewerker aan de lijn die zo verbaasd op mijn verzoek reageerde dat het leek of ik de allereerste was die met deze vraag kwam. Na een kort overleg achter de schermen vertelde hij dat de bank daar helaas niet aan kon meewerken. Dergelijke betalingen zouden foutgevoelig zijn en extra kosten met zich meebrengen voor de bank omdat de storting handmatig moet worden verwerkt.
Verplicht
Verre van aflossingsblij ging ik op onderzoek uit en stuitte daarbij op jurisprudentie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), dat bindende uitspraken doet bij geschillen tussen consumenten en financiële instellingen. In 2017 oordeelde dit instituut nog dat banken verplicht zijn om vooruitbetaalde hypotheekrente te accepteren. Eventuele extra kosten mogen, mits redelijk, aan de klant worden doorberekend.
In hoger beroep kreeg de bank echter alsnog gelijk en ging er een streep door het eerdere vonnis. Mijn bank hield zich dus netjes aan de regels, hoewel je die redenering ook kunt omdraaien.
Service
Een bank hóeft die vooruitbetaalde hypotheekrente niet te accepteren, maar kan natuurlijk besluiten dat wel te doen bij wijze van service naar trouwe klanten, zeker wanneer er in de praktijk slechts zelden gebruik van wordt gemaakt.
Met de campagne ”Word ook aflossingsblij” richten de banken zich uitsluitend op consumenten die een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten en zich wellicht niet bewust zijn van sommige risico’s en onzekerheden.
De tevredenheid van klanten met een andere leenvorm die om wat voor reden dan ook voortijdig van hun schuld af willen, is daarbij blijkbaar van ondergeschikt belang.
De auteur is publicist. Voor eerdere columns zie rd.nl/hormann. Reageren? hormann@refdag.nl