Buitenland

Jakarta verliest status van Indonesische hoofdstad

De Indonesische president heeft besloten om de hoofdstad van het land te verplaatsen naar een ander eiland dan het drukke Java. Een nieuwe locatie moet nog worden gevonden, zei de minister van Planning maandag.

Redactie buitenland
30 April 2019 11:05Gewijzigd op 17 November 2020 05:55
Beeld van een ondergelopen straatje in de Indonesische hoofdstad Jakarta.  Onder andere vanwege de bele onderstromingen die de hoofdstad teisteren, zoekt de regering naar een andere locatie voor een hoofdstad. beeld  AFP,  Bay Ismoyo
Beeld van een ondergelopen straatje in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Onder andere vanwege de bele onderstromingen die de hoofdstad teisteren, zoekt de regering naar een andere locatie voor een hoofdstad. beeld AFP, Bay Ismoyo

Het besluit van president Joko Widodo komt minder dan twee weken na de presidentsverkiezing van 17 april. Volgens opiniepeilers zou Widodo de verkiezingen hebben gewonnen, hoewel de officiële resultaten pas op 22 mei bekend zijn. Zijn uitdager, Prabowo Subianto, claimt echter ook de verkiezingszege.

„De president koos ervoor om de hoofdstad te verplaatsen naar buiten Java, een belangrijke beslissing”, zei minister Bambang Brodjonegoro op een persconferentie na een kabinetsvergadering. Brodjonegoro zei dat de regering nog een nieuwe locatie moet kiezen, en dat ze daarbij naar de oostkant van de uitgestrekte archipel kijkt.

De huidige hoofdstad, Jakarta, is de thuisbasis van meer dan 10 miljoen mensen, maar ongeveer driekeer zoveel mensen wonen in de omliggende steden, wat bijdraagt aan ernstige verkeersopstoppingen. De laaggelegen hoofdstad heeft ook last van overstromingen.

Tijdens de recente verkiezingscampagne beloofde Widodo de economische ontwikkeling gelijkmatiger buiten Java te verspreiden. Bijna zestig procent van de 260 miljoen inwoners van Indonesië woont op Java en de economische activiteiten zijn daar geconcentreerd, zei Brodjonegoro.

Kosten

De minister van Planning maakte geen schatting van de kosten van het verplaatsen van de hoofdstad. Maar hij zei dat de president het ministerie van Financiën had opgedragen met een financieringsplan te komen dat deelname van particuliere investeerders mogelijk maakt. Hij zei dat een verhuizing van de hoofdstad tien jaar kan duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer