Binnenland

Actie tegen seksshop gestopt

Een handtekeningenactie tegen seksshop Miranda in Zeist is gestopt. Winkeliers startten de actie enkele weken geleden omdat ze niet wilden dat de seksshop naar een groot, karakteristiek winkelpand verhuisde. Zij voelen zich echter niet langer veilig na enkele mondelinge bedreigingen door de eigenaar van de seksshop.

Regioredactie
20 October 2004 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

Ruim 300 handtekeningen zijn door de winkeliers overhandigd aan P. M. Oskam, voorzitter van de SGP in Zeist en initiatiefnemer van de actie. Oskam heeft de lijsten bij de gemeente Zeist bezorgd, zo liet hij dinsdag weten. De betrokken winkeliers willen zelf niet in de openbaarheid treden vanwege bedreigingen aan hun adres. Waaruit die bedreigingen bestaan, is nog onduidelijk. Een van hen zou gedurende twee nachten in een hotel zijn ondergedoken.

D. de Groot, eigenaar van Miranda, is zeer ontstemd over de aantijgingen. „Ik weet nergens van. Dit klinkt mij als onzin in de oren. Oskam moet heel snel ophouden met praatjes rondsturen, anders onderneem ik gerechtelijke stappen tegen hem.”

De commotie is ontstaan nadat de seksshop aan de Steynlaan na 37 jaar aangaf te gaan verhuizen naar een ander pand in dezelfde straat. Hierdoor heeft tevens nagenoeg een verdubbeling van de winkelruimte plaats. „De bezwaarde winkeliers vinden dat de verhuizing van Miranda naar het karakteristieke winkelpand niet gezien kan worden als een normale bedrijfsverplaatsing. Het gaat in hun ogen om een forse uitbreiding van een winkel die geen positieve bijdrage levert aan het woon- en winkelklimaat van de straat”, zegt Oskam.

Volgens De Groot reageren winkeliers uit zijn omgeving juist heel positief. „Het nieuwe pand begon te verpauperen en ze vinden het juist fijn dat het opgeknapt wordt. Het pand heeft stijl. Ik heb het in de oude kleuren geschilderd. Veel winkeliers vinden de actie van Oskam schandalig.”

Met name een metershoge muurschildering achter de voordeur, die vanaf de openbare weg duidelijk zichtbaar is, is de winkeliers een doorn in het oog, zegt Oskam. Het is volgens de SGP-voorzitter „nooit goed om te bezwijken voor intimidaties en bedreigingen. Er is duidelijk sprake van normoverschrijdend gedrag en vrouwonvriendelijke bejegening in deze branche. We zijn ver van huis als we dit een normale winkel gaan vinden.”

Oskam heeft het college van B en W in een brief gevraagd te toetsen of door de exploitant van de winkel de algemene politieverordening (APV) wordt overtreden. „In dat geval dient het gemeentebestuur actief over te gaan tot beëindiging van de illegale situatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer