Wetenschap & techniek

Eerste leghennen zonder broertjes

Kippenbroederijen hebben een probleem dat ingebakken zit in hun bedrijfsvoering. Uit grofweg de helft van de eieren kruipt een haantje. En dat gaat geen eieren leggen. Haantjes zijn economisch van weinig waarde, ze worden versnipperd en verwerkt tot diervoeder.

Redactie techniek
17 October 2018 09:37Gewijzigd op 17 November 2020 04:48
Leghennen komen straks uit broederijen waar geen haantjes meer uit het ei kruipen. beeld ANP, Koen Suyk
Leghennen komen straks uit broederijen waar geen haantjes meer uit het ei kruipen. beeld ANP, Koen Suyk

Met de geslachtsbepalingstechniek van Seleggt is het mogelijk het aantal haantjes flink in te perken. Seleggt haalt op dag 9 van het broedproces een klein beetje embryo-urine uit het ei om het geslacht te bepalen: is het een haan of een hen?

Beschikbaar

Volgens Martijn Haarman van Seleggt is deze techniek om het geslacht van een embryo in een broedei te bepalen volgend jaar beschikbaar. Dat liet Haarman vorige week donderdag weten tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal.

In het van oorsprong Duitse bedrijf Seleggt werken fabrikant van broedtechniek HatchTech, de Duitse supermarktketen REWE en de universiteit van Leipzig samen aan kippenbroederijen waar geen haantjes meer uit het ei kruipen.

Stempel

De selectietechniek levert de supermarkteieren een nieuw stempel op, die van leghennen zonder broertjes. REWE zal de eerste gaan verkopen. Haarman: „Wellicht zullen enkele van u in 2019 de eerste hennen krijgen die geen broertjes hebben gehad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer