Binnenland

Steun voor twaalf gemeentelijke herindelingen

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met twaalf gemeentelijke herindelingen per 1 januari 2019.

Redactie politiek
11 July 2018 11:24Gewijzigd op 17 November 2020 04:20
Het eiland Tiengemeten in het Haringvliet hoort nu nog bij de gemeente Korendijk, maar na de herindelingsverkiezingen in november is dat de gemeente Hoeksche Waard.  beeld ANP, Bram van de Biezen
Het eiland Tiengemeten in het Haringvliet hoort nu nog bij de gemeente Korendijk, maar na de herindelingsverkiezingen in november is dat de gemeente Hoeksche Waard.  beeld ANP, Bram van de Biezen

Bij de herindelingen zijn 37 gemeenten betrokken. Door de aanvaarding van de wetsvoorstellen telt Nederland met ingang van volgend jaar 355 gemeenten. Begin dit jaar waren dat er nog 380. Voor de nieuwe gemeenten zijn verkiezingen nodig. Op woensdag 21 november kunnen de inwoners hun nieuwe gemeenteraden kiezen.

De samenvoeging van Haren en Groningen leidde tot de meeste discussie in de Eerste Kamer. De bevolking van Haren sprak zich tijdens een stemming namelijk tegen de fusie uit. Behalve Haren wordt ook Ten Boer bij Groningen gevoegd, maar daar was nauwelijks discussie over. Uiteindelijk stemden 49 senatoren voor, 25 waren tegen deze samenvoeging. Van de christelijke partijen stemden CDA en ChristenUnie voor en de SGP tegen.

De grootste verandering vindt plaats door de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Die bestaat uit de Utrechtse gemeente Vianen en de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik. De nieuwe gemeente valt straks onder de provincie Utrecht. Die laatste provincie wordt dus iets groter en de provincie Zuid-Holland verliest grondgebied.

Door de verschuiving van de provinciegrens moet het Zuid-Hollandse Statenlid Van Dieren (SGP) zijn functie iets vervroegd opgeven. Hij woont namelijk in de gemeente Zederik. Die valt straks onder de provincie Utrecht. De nieuwe verkiezingen voor Provinciale Staten staan gepland voor maart volgend jaar.

Ook over de vorming van de gemeente Hoeksche Waard ontstond de nodige discussie. De herindeling is omstreden. Van de vijf gemeenten zijn er drie tegen. Alleen de gemeenteraden van Oud-Beijerland en Strijen gaven aan voor te zijn. De fracties van ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 stemden voor dit wetsvoorstel en die van SGP, PvdD, 50PLUS, OSF, SP en PVV tegen. Zo was er een ruime meerderheid voor de samenvoeging.

De overige herindelingen zorgden niet voor veel discussie. In alle gemeenten zijn de voorbereidingen van de fusies al in volle gang. Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kan een gemeente door herindeling de steeds complexere taken beter uitvoeren en wordt de bestuurskracht vergroot.

Nieuw stembiljet

Tijdens de verkiezingen op 21 november in de nieuwe gemeenten gaat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken nieuwe stembiljetten laten testen. Deze zijn kleiner dan de gebruikelijke. De bewindsvrouw wil op den duur weer de stemmen elektronisch gaan tellen. Een stemcomputer mag niet meer gebruikt worden in verband met mogelijke fraude. De gedachte is nu om stemformulieren te scannen. Dat lukt niet met huidige grote formulieren.

Nieuwe namen gemeenten

Herindelen betekent nieuwe gemeentenamen bedenken. Dat levert vaak een hoop gesteggel op. Voor de fusiegemeenten zijn de volgende namen bedacht:

  1. Groningen

  2. Vijfheerenlanden

  3. Altena

  4. Beekdaelen

  5. Haarlemmermeer

  6. Het Hogeland

  7. Westerkwartier

  8. Molenlanden

  9. Noardeast-Fryslân.

  10. Noordwijk

  11. West-Betuwe

  12. Hoeksche Waard

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer