Geld op reis
Geen cent op zak en hoge nood. Je staat op een station of luchthaven voor het toegangspoortje van de toiletten. Maar dat gaat alleen open als je er het juiste muntje in stopt.
Nog niet zo lang geleden was geld op reis een onderwerp waar je je als reiziger op diende voor te bereiden. Bijvoorbeeld door bij de bank buitenlands geld aan te vragen of door travellercheques (in dollars, overal ter wereld handig) in te slaan. Dat lijkt nu allemaal, net als bij elke grensovergang in de rij staan voor een geldwisselkantoor, onvoorstelbaar omslachtig.
De ene valuta voor de andere verruilen is er binnen de eurozone niet meer bij. En een groot deel van het betalingsverkeer wordt via pasjes afgehandeld. Contant geld speelt een veel minder grote rol dan pakweg twintig jaar geleden. Maar het blijft verstandig om bankbiljetten en munten op zak te hebben. Zeg: genoeg om een keer boodschappen te doen of te tanken.
In Europa loopt Nederland voorop als het gaat om betalen met een pasje. Doordat digitaal betalen in ons land zo is ingeburgerd, zou je kunnen denken dat het elders van hetzelfde laken een pak is. Wie met die gedachte in zijn achterhoofd op vakantie gaat, loopt de kans van een koude kermis thuis te komen.
In de eerste plaats omdat betalen met een pasje, ook in onze directe buurlanden, nog helemaal niet zo ingeburgerd is. Dus werkt het mogelijk allemaal net wat minder soepel. Wellicht verklaart een pinapparaat jouw pinpas voor ongeschikt, ook al is hij gewoon van een Nederlandse bank. Misschien bestaat de mogelijkheid om te pinnen helemaal niet op het terrasje waar je was neergestreken. En bij een stalletje langs de weg net geoogste tomaten of abrikozen afrekenen: dat kun je zonder contant geld natuurlijk ook wel vergeten.
Verder kan het –ook in Nederland– geen kwaad om niet volledig blind te varen op de verworvenheden van de techniek. Banksystemen worden weleens platgelegd door kwaadwilligen. Pinapparaten weigeren soms door een storing dienst. De Nederlandsche Bank, die verantwoordelijk is voor een veilig betaalsysteem, benadrukte om deze redenen recent nog het belang van contant geld.
En dan heb je natuurlijk nog die toegangspoortjes die alleen als je er een muntje in stopt opengaan. Wat dan als je geen contanten bij je hebt? Misschien schiet een vriendelijke passant je te hulp.