Kerk & religie

Anglicanen: Kerk in VS moet spijt betuigen

De Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië wil excuses van Amerikaanse kerkleiders die vorig jaar een praktiserend homoseksueel, Gene Robinson, als bisschop hebben aangesteld. De oproep komt van de commissie-Lambeth, die speciaal is ingesteld na de wijding van Robinson als bisschop van New Hampshire.

Kerkredactie
19 October 2004 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 01:46
LONDEN – Aartsbisschop Robin Eames (r.), voorzitter van de Lambeth commissie: „Ook nu het rapport is verschenen, blijft het gevaar levensgroot aanwezig dat we niet langer met elkaar willen optrekken.” Links van hem zit de aartsbisschop van Canterbury, R
LONDEN – Aartsbisschop Robin Eames (r.), voorzitter van de Lambeth commissie: „Ook nu het rapport is verschenen, blijft het gevaar levensgroot aanwezig dat we niet langer met elkaar willen optrekken.” Links van hem zit de aartsbisschop van Canterbury, R

Robinsons benoeming leidde wereldwijd tot veel kritiek bij conservatieve anglicanen. Om te voorkomen dat de kwestie homoseksualiteit de wereldwijde anglicaanse gemeenschap zal doen splijten, beveelt de vorig jaar door aartsbisschop dr. Rowan D. Williams ingestelde ”Lambeth Commission” drastische maatregelen aan. Zo wil de commissie, naast een excuus, ook een stop op de inwijding van homoseksuele geestelijken. Bovendien verlangt ze van de Anglicaanse Kerk in de VS, die bekendstaat als de Episcopaalse Kerk (Episcopal Church United States of America), een verklaring voor de benoeming.

De commissie, onder leiding van de Ierse aartsbisschop dr. Robin Eames, presenteerde haar rapport (te vinden op www.anglicancommunion.org) maandag in de St. Paul’s Cathedral. Eerder in 2003 had het Canadese bisdom New Westminster besloten om het zegenen van homoseksuele en lesbische paren in te voeren. Vooral de sterk groeiende anglicaanse kerken in Afrika, Azië en Australië, met meer dan de helft van de in totaal 77 miljoen kerkleden, spraken hun diepe verontrusting over deze ontwikkelingen uit. De gemeenschap dreigde te scheuren. Afrikaanse kerken maakten zich los van de bisdommen in de VS en Canada. Omgekeerd sloten ruim honderd behoudende gemeenten in de VS zich aan bij Afrikaanse bisdommen.

Ook nu het rapport is verschenen, „blijft het gevaar levensgroot aanwezig dat we niet langer met elkaar willen optrekken”, aldus voorzitter Eames. In het document worden de vijftig bisschoppen in de Episcopaalse Kerk die vorig jaar de inwijding van Robinson bijwoonden -onder wie het hoofd, Frank Griswold- opgeroepen hun excuses aan te bieden. De commissie verzoekt hen tot het moment dat zij dit doen hun functies neer te leggen. In de ban worden zij evenwel niet gedaan.

De commissie stelt verder een moratorium voor: een periode van bezinning. Daarnaast vraagt zij de Episcopaalse Kerk uit te leggen „hoe iemand die een verbintenis is aangegaan met iemand van hetzelfde geslacht in aanmerking kan komen voor het leiden van het volk van Christus.” Fundament van die uitleg moet de Schrift zijn, voegt het rapport eraan toe. Tegelijkertijd roept het de leden van de Anglicaanse Kerk op samen te werken, in de erkenning dat er serieuze verschillen in visie op dit vraagstuk bestaan.

Dr. Eames benadrukte maandag, aldus de BBC, dat het rapport niet moet worden beschouwd als een besluit, maar als onderdeel van een doorgaand proces. „Het vormt een onderdeel van een pelgrimsreis richting heling en verzoening.” Om de scheur in de wereldwijde gemeenschap te dichten, beveelt de commissie aan een anglicaans „verbond” te sluiten.

De eerste reacties in de Anglicaanse Kerk op het rapport zijn positief, meldt de BBC. De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Greg Venables zei dat het rapport de kerk de middelen geeft om de zaken weer op de rails te krijgen. Volgens hem is het echter belangrijk hoe de kerken in de VS op het rapport reageren. „Ze hebben al gezegd dat het hun spijt dat ze zoveel pijn hebben veroorzaakt in de rest van de kerk, maar daarmee is nog niets gezegd over het onderliggende probleem.”

Het hoofd van de Episcopaalse Kerk in de VS, bisschop Frank Grisworld, zei maandag dat het hem spijt dat de benoeming van een homoseksuele bisschop zoveel pijn en een dreigende scheuring in de Anglicaanse Kerk heeft veroorzaakt. Hij ging niet zo ver dat hij ook de gevraagde spijtbetuiging gaf over het feit dat de kerk een homoseksuele bisschop heeft aangesteld.

Anglicaanse Kerk in cijfers
70 miljoen gedoopte leden wereldwijd
38 kerkgenootschappen
64.000 gemeenten in 164 landen
26 miljoen leden in het Verenigd Koninkrijk
17,5 miljoen leden in Nigeria
2,5 miljoen leden in de Verenigde Staten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer