Politiek

Buma wil dat oppositie water bij de wijn doet

CDA-leider Sybrand Buma heeft op het congres van zijn partij een flink deel van de oppositie de oren gewassen. Zo lukt het maar niet om een breed gedragen klimaatwet te maken omdat onder andere GroenLinks zich te star opstelt, zegt Buma.

ANP
2 June 2018 14:39Gewijzigd op 17 November 2020 04:05
CDA-leider Buma. beeld ANP
CDA-leider Buma. beeld ANP

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft juist haar nek uitgestoken om met de oppositie tot een klimaatwet te komen, vindt de CDA-voorman. Maar omdat GroenLinks geen water bij de wijn wil doen, zou overeenstemming uitblijven.

GroenLinks-leider Jesse Klaver liet meteen weten dat hij blij is met het ongeduld van Buma. „Zijn woorden geven mij vertrouwen dat we nog voor de zomer onze gezamenlijke klimaatwet kunnen presenteren.”

Ook de SP, die al decennia „bokkig” aan de kant zou staan, kreeg een veeg uit de pan. Deze oppositiepartijen zouden volgens Buma een voorbeeld moeten nemen aan de PvdA, die hij het hof maakte. De CDA-voorman heeft „respect” voor de constructieve manier waarop de sociaaldemocraten oppositie voeren.

De hardste woorden bewaarde Buma voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Die „flirt” met het „agressieve” Rusland, krenkt nabestaanden van vlucht MH17 en voedt het wantrouwen in de Nederlandse politiek, zegt de CDA-leider.

De CDA-leden dwongen de Tweede Kamerfractie niet om een streep te zetten door een plan van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Die wil tot woede van veel CDA’ers het inkomen van werknemers met een arbeidshandicap voortaan anders regelen. Ze gaven de fractie na een emotionele discussie wel een flink aantal voorwaarden mee waaraan het plan moet voldoen. Maar de overgang van loonsubsidie naar zogeheten loondispensatie zelf bleef overeind.

De christendemocraten keerden zich wel tegen de gekozen burgemeester, een grote wens van coalitiepartner D66. De Eerste Kamer moet zich binnenkort buigen over het schrappen van de grondwetsbepaling die de invoering van burgemeestersverkiezingen nu nog belet. Als het zover komt, moet het CDA voorkomen dat het huidige systeem op de schop gaat, vindt het leeuwendeel van de leden. De partijtop wilde dat nog openhouden.

Buma nam het verder nog maar eens op voor de afschaffing van de dividendbelasting, die ook zijn achterban niet erg aanstaat. Congresgangers waren tegen het plan te hoop gelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer