Wetenschap & techniek

App verjaagt inbreker

In Japan ligt het criminaliteitscijfer laag. Inbraken komen er weinig voor. Toch voelen Japanse vrouwen zich vaak onveilig als ze alleen thuis zijn. LeoPalace 21 Corp, een bedrijf dat appartementen verhuurt, bedacht een oplossing: een bewegende schaduw op het gordijn.

Jacob Siebelink
7 May 2018 16:02Gewijzigd op 17 November 2020 03:54
Via een app kan het bewegende beeld op een gordijn worden geprojecteerd van een stofzuigende man. beeld LeoPalace21 Corp
Via een app kan het bewegende beeld op een gordijn worden geprojecteerd van een stofzuigende man. beeld LeoPalace21 Corp

De uitvinding bestaat uit een kleine projector die wordt aangestuurd door een app op de smartphone. „Hiermee kun je het beeld van een man op het gordijn projecteren, waardoor het aan de buitenkant van het appartement net lijkt alsof de vrouw niet alleen thuis is maar gezelschap heeft van een man”, legt Keiichi Nakamura van LeoPalace 21 Corp uit. „Voorwaarde is natuurlijk dat je een lichtgekleurd gordijn voor je raam hebt hangen.”

Het Japanse bedrijf noemt de vinding ”Man on the Curtain”, oftewel: Man op het gordijn. „Veiligheid voor onze klanten hebben we hoog in het vaandel staan en daarom zijn we een traject gestart met als doel de veiligheid naar een nog hoger niveau te tillen. Dit product is een van de resultaten.”

Aanvankelijk was het niet de bedoeling van de Japanners om de app met projector te verkopen. „We hebben het systeem ontwikkeld voor de klanten die onze appartementen huren”, aldus Nakamura. „Maar door vragen vanuit de markt gingen we als onderneming breder denken dan onze huidige klantenkring.”

LeoPalace 21 Corp richt zich met de vinding in eerste instantie op bewoners van de Japanse hoofdstad, Europeanen moeten nog even wachten. „Hoewel Tokio veel veiliger is dan veel andere grote steden, komt criminaliteit wel voor. En we zien dat criminelen jonge, alleenstaande vrouwen vaak als een makkelijk slachtoffer zien.”

Het Japanse bedrijf liet diverse acteurs tientallen episodes naspelen achter een wit scherm. „De beelden hebben we verwerkt en ingekort tot animaties van elk dertig minuten lang”, aldus Nakamura. „Er zijn bijvoorbeeld beelden waarbij de man aan het boksen is of oefent met een honkbalknuppel. Ook rustiger uitbeeldingen zijn mogelijk. Dan lijkt het bijvoorbeeld of de man aan het stofzuigen is of gewoon een kopje thee drinkt.”

Inbrekers volgen vanzelfsprekend ook het nieuws en vroeg of laat komen zij er achter dat de persoon achter het gordijn slechts een schaduw is. „Hier ligt inderdaad een uitdaging”, geeft Nakamura toe. „Je moet natuurlijk niet hebben dat inbrekers door de geprojecteerde schaduw er juist op geattendeerd worden dat er iemand alleen thuis is of dat het appartement leeg is. Want dat is natuurlijk het paard achter de wagen spannen.”

Nakamura wil het product daarom pas op de markt brengen als hij voldoende variatie kan bieden in de beelden. „Op termijn willen we in ieder geval dagelijks nieuw videomateriaal uitbrengen. Binnenkort krijgen vijf klanten de ”Man on the Curtain” zodat we het product uitgebreid kunnen testen en verbeteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer