Economie

Geen gedwongen ontslagen bij Tata Nederland

De Europese fusie van staalconcern Tata Steel en branchegenoot ThyssenKrupp kost in Nederland naar schatting zo’n 300 tot 400 banen. Er zal evenwel niemand ontslagen worden, want dit moet op te vangen zijn met natuurlijk verloop. Dat heeft de directie van Tata Steel Nederland toegezegd aan vakbond FNV.

ANP
15 March 2018 16:11Gewijzigd op 17 November 2020 03:32
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Volgens FNV-bestuurder Aad in ’t Veld zijn de onderhandelingen met de directie nog niet klaar. Er ligt dus nog geen akkoord, maar wat betreft de werkgelegenheid zitten vakbond en directie inmiddels al wel op één lijn. Over de arbeidsvoorwaarden van de circa 10.000 Tata-werknemers in Nederland wordt volgende week verdergepraat.

Bij het personeel leefden grote zorgen dat de voorgenomen fusie hier heel veel banen zou gaan kosten, met gedwongen ontslagen tot gevolg. Dat laatste is nu niet aan de orde, benadrukt In ’t Veld. Volgens hem is toegezegd dat er in ieder geval tot 2026 geen gedwongen ontslagen vallen. De vakbondsman stelt dat het om ongeveer dezelfde regeling gaat die ook met vakbonden in Duitsland is afgesproken.

Een woordvoerder van Tata was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het Indiase Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp kondigden vorig jaar aan dat ze hun Europese activiteiten willen samenvoegen. Probleem bij het hele proces is dat telkens op hoog niveau is onderhandeld. Dat zorgde voor onduidelijkheid. De centrale ondernemingsraad (or) van Tata Steel Nederland stapte zelfs naar de rechter omdat het medezeggenschapsorgaan zich buitenspel voelde staan. Die zaak werd later evenwel ingetrokken. De or moet nog wel advies uitbrengen.

Pas in februari lukte het de directie van Tata Steel Nederland om garanties te krijgen van de top in India. Zo werd toegezegd dat het voormalige Hoogovens in IJmuiden een complete vestiging blijft, met een volwaardige onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling en allerlei ondersteunende functies. Vakbond FNV was toen alleen nog sceptisch, omdat nog niet duidelijk was wat dit concreet voor de werkgelegenheid ging betekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer