Hbo-theologen hebben behoefte aan onderling contact en meer erkenning
Hbo-theologen uit de gereformeerde gezindte hebben behoefte aan meer onderling contact. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een bijeenkomst in Woudenberg. In het bijzonder vrouwelijke kerkelijk werkers vroegen om aandacht.
De ontmoeting was georganiseerd door de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk en de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond (THGB). Namens de GB was algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst aanwezig, vanuit de THGB directeur prof. dr. M. J. Paul. Circa twintig hbo-theologen bezochten de bijeenkomst; ongeveer een derde was vrouw.
Dr. Paul, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, constateert al langer dat hbo-theologen in een moeilijke positie verkeren. Vaak zijn ze eenzaam in hun werk en onzeker over hun baan. Daar komt bij dat deze beroepsgroep te maken krijgt met lastige vragen, bijvoorbeeld over de omgang met euthanasie.
Inhoudelijke vragen bestaan er zeker met betrekking tot de vrouwelijke kerkelijk werkers, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Niet alle gemeenten met een Gereformeerde Bondssignatuur zijn van hun komst gediend. En áls vrouwen al een aanstelling krijgen in een gemeente die geen vrouw in het ambt wil, dan mogen ze dikwijls bepaalde werkzaamheden toch niet verrichten.
Dat bleek uit het relaas van Teunie van de Water, die sprak namens Persis, een platform voor vrouwelijke kerkelijk werkers. Volgens Van de Water kunnen vrouwen prima functioneren in kerkelijke gemeenten, zeker als het gaat om gesprekken in de relationele sfeer en het contact met alleenstaande vrouwen. Vrouwen hebben volgens haar vaak meer invoelingsvermogen dan mannen. Van de Water benadrukte dat de functie van kerkelijk werker voor vrouwen geen opstap vormt naar het ambt.
Begrafenissen
In de praktijk blijken er toch vragen te leven, bijvoorbeeld over het leiden van begrafenissen. Dat is niet-ambtelijk werk, dat door een vrouw gedaan zou kunnen worden. Maar een gemeente met mannelijke ambtsdragers kijkt er toch vaak negatief tegenaan, aldus Van de Water. Ze pleit ervoor dat kerkenraden duidelijk beleid maken, zodat de vrouwelijke kerkelijk werkers weten waar ze aan toe zijn.
Persis heeft aan het hoofdbestuur van de GB een plan gepresenteerd waarin staat hoe de vrouwelijke kerkelijk werker meer kan betekenen voor de kerk. Er is nog geen antwoord ontvangen. Van de Water zei dat zij en haar collega’s graag in gemeenten uitleg komen geven over wat ze kunnen betekenen, bijvoorbeeld voor de catechese.
Een andere spreker, Eefje van de Werfhorst, ging in op haar werk als godsdienstdocente aan Driestar educatief in Gouda en eerder aan de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Tijdens bezinningsbijeenkomsten met andere scholen voor reformatorisch voortgezet onderwijs was ze vroeger vaak de enige vrouwelijke godsdienstdocente.
Theotimus Streefkerk en Carola Wahlbrinck-Kortlever verzorgden samen de inleiding. Streefkerk werkt als geestelijk verzorger in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Wahlbrinck is als geestelijk verzorger actief in een neutrale woon-zorginstelling. Zij pleitte ervoor dat geestelijk verzorgers vooral goed zichtbaar zijn en duidelijk maken dat hun werk van groot belang is.
Arnold Vellekoop uit Veenendaal liet zien hoe versnipperd het werk van een kerkelijk werker kan zijn. Hij werkte in het verleden voor zes wijkgemeenten binnen de hervormde gemeente Veenendaal, momenteel voor vier. Over de verschillen tussen die wijkgemeenten zei hij: „Ik kom niet voor bijzaken. Christus is de kern. In Hem vind ik mijn identiteit.”
Digitaal platform
Aan het einde van de bijeenkomst concludeerde dr. Paul dat de behoefte aan ontmoeting duidelijk is geworden en dat er een vervolg komt. Verder komt er een digitaal platform voor kerkelijk werkers uit de gereformeerde gezindte, waardoor uitwisseling van gegevens mogelijk is. Dat is niet alleen bedoeld voor Gereformeerde Bonders.
De aanwezigen kwamen met meer vragen, zoals het opnemen van de namen van kerkelijk werkers in het adresboekje van de Gereformeerde Bond en/of in het GB-orgaan De Waarheidsvriend en het idee van een bijscholingsdag. De ideeën worden mogelijk beantwoord in een op te starten periodieke digitale nieuwsbrief voor kerkelijk werkers uit de gereformeerde gezindte.