Exploderende meteoor even krachtig als atoombom
Eindelijk begrijpen wetenschappers hoe grote meteorieten, zoals die boven Tsjeljabinsk (2013), uit elkaar kunnen spatten in de aardse atmosfeer. Astromen van Purdue University (VS) en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA publiceerden hierover onlangs een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Meteoritics and Planetary Science.
Atoombom
Wanneer zo’n brok steen met zo’n 120.000 kilometer per uur de atmosfeer binnenkomt, veroorzaakt hoge luchtdruk in de poriën aan de voorzijde breuken. Lucht onder hoge druk bereikt uiteindelijk het binnenste van de meteoor, waardoor deze van binnenuit in brokken uit elkaar spat met de kracht van een kleine atoombom. In de atmosfeer verbranden de brokstukken vervolgens grotendeels.
Schokgolf
De wetenschappers onderzochten hiervoor de 9000 ton zware Tsjeljabinskmeteoriet die in februari 2013 boven Rusland uit elkaar spatte. Door de schokgolf sneuvelden miljoenen ruiten en raakten 1500 mensen gewond. Van de 9000 ton steen werd uiteindelijk 1800 ton teruggevonden op aarde. De rest was in de atmosfeer verbrand.
De atmosfeer is volgens de wetenschappers een effectief schild tegen binnenkomende meteoren. Die kunnen veel meer schade aanrichten wanneer ze niet in stukken uiteen zouden spatten.