Geen dementie, toch vergeetachtig
Ook bij mensen zonder dementie kunnen zogeheten ‘plaques’, eiwitten die zich in de hersenen ophopen bij mensen met de ziekte van Alzheimer, zorgen voor geheugenproblemen. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en het Alzheimer Centrum Limburg in een gezamenlijk onderzoek.
Volgens de onderzoekers zijn de eiwitophopingen aanwezig bij ongeveer een op de drie zestigplussers bij wie geen sprake is van dementie. Bij mensen zonder dementie bleek de aanwezigheid van deze ophopingen toch gepaard te gaan met lagere scores op geheugentesten. De wetenschappers stellen ook vast dat het soms wel tien tot vijftien jaar kan duren voordat het geheugen van mensen met plaques, ook wel bekend als Alzheimer-eiwitten, achteruit gaat.
Volgens de Maastrichtse onderzoekers zijn de bevindingen van belang voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen de eiwitopstapeling.
„Er zijn momenteel nog geen medicijnen om plaques mee te kunnen bestrijden. Als die middelen er zouden komen, dan kunnen deze het beste zo vroeg mogelijk worden toegediend, als er nog geen sprake is van dementie. Daarmee zou op langere termijn dementie door de ziekte van Alzheimer voorkomen kunnen worden”, zegt arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser.
De onderzoekers analyseerden verschillende internationale studies om de invloed van plaques op de breinfunctie te bepalen. In totaal werd de data van 7000 mensen onderzocht.