Buitenland

Hoogleraren: Geslacht ligt onveranderlijk vast in DNA

Genderneutraliteit bestaat niet. Een man kan niet zomaar een vrouw worden door zichzelf uit te geven als vrouw, of andersom. Het onderscheid tussen man en vrouw is onveranderlijk vastgelegd in het erfelijk materiaal (DNA).

Redactie wetenschap
27 November 2017 11:20Gewijzigd op 17 November 2020 02:53
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat blijkt uit onderzoek van Shmuel Pietrokovski en Moran Gershoni, hoogleraren genetica aan het gerenommeerde Weizmann Institute of Science in Rehovoth (Israël). Ze publiceerden hun bevindingen eerder dit jaar in het tijdschrift BMC Biology. Onlinetijdschrift Israel Today publiceerde er zondag een artikel over.

Zeker 21 procent van het menselijk genoom –dat bestaat uit in totaal 30.000 genen– blijkt geslachtsafhankelijk.

De hoogleraren constateerden de grootste verschillen tussen genen die coderen voor lichaamsbeharing, vetopslag, spieropbouw en melkproductie. Ook speelt het geslacht een rol bij het voorkomen van bepaalde ziekten en het afbreken van medicijnen door de lever.

Zo’n 6500 genen van alle genen zijn verantwoordelijk voor de grote biologische verschillen tussen man en vrouw. Geslachtsveranderingsoperaties en hormoonkuren kunnen daar volgens de onderzoekers niets aan veranderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer