Dik Wessels (1946-2017): grip op geld, niet op de godsdienst
De dinsdag overleden Rijssense ondernemer Dik Wessels was niet alleen in de regio Twente bekend. Zijn vermogen gaf hem een landelijke uitstraling.
Tekenend is hoe tijdschrift Quote –bekend van de jaarlijkse lijst met 500 rijkste Nederlanders– over Wessels schrijft. „Dik Wessels, de grote vriend van dit blad, is overleden.” Met een vermogen van 3,3 miljard euro stond hij in de top 3 van genoemde lijst. Zelf zei hij er ooit van: „Ik leef met geld, maar geef er niks om.”
Dik Wessels groeide op in Rijssen, waar zijn vader een klein timmerbedrijfje had met drie werknemers. Onder zijn leiding, vanaf 1968, groeide de onderneming uit tot een bouwconcern met meer dan 400 bedrijven en 15.000 werknemers verspreid over de hele wereld.
Wessels had een directe stijl van leiding geven. Tegen Quote zei hij vorig jaar in een van de weinige interviews die hij gaf: „Als ik een busje zie rijden dat te vroeg klaar lijkt te zijn, noteer ik het kenteken en informeer op de zaak waar ze vandaan komen en wat de oorzaak is. Als je daar niet op let, verlies je het bedrijf.”
Naar eigen zeggen heeft hij die eigenschap niet van zichzelf. „Ik ben in het zakendoen hard gemáákt”, zei hij twee jaar geleden tegenover het Financieele Dagblad.
In 2000 kwam Wessels in het nieuws met zijn investeringsfonds Reggeborgh. Dat verdiende zo’n 600 miljoen euro aan de omstreden verkoop van aandelen in WorldOnline. Ook gaf hij regelmatig steun aan voetbalclub FC Twente, waar zijn eerder overleden jongere broer Herman enige tijd voorzitter was.
Van huis uit was Wessels orthodox gereformeerd, maar gaandeweg nam hij afstand. „Ik leef christelijk, maar ga niet naar de kerk”, zei hij in het interview met Quote. En ook: „Ik mijd deze gesprekken liever. Ik geloof wel dat er een Opperwezen is, maar het is lastig te bevatten. Ik kan alles begrijpen in deze wereld, maar op godsdienst krijg ik geen grip.”