Actiegroep EMK: Visser krijgt een gezicht bij het publiek
De actiegroep van Noordzeevissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) gaat op volle kracht vooruit, maar hoopt tegelijk dat hij snel overbodig wordt.
Dat bleek zaterdag in Urk tijdens de eerste jaarvergadering. EMK –inmiddels een stichting– werd in juni 2016 opgericht door vissers die zich niet willen neerleggen bij de zogeheten aanlandplicht die de EU hun in stapjes oplegt. Ook verzet de groep zich tegen de komst van steeds meer windmolenparken op zee en de aanwijzing van belangrijke visgronden tot beschermd natuurgebied.
Met spraakmakende, publieksvriendelijke acties heeft EMK in anderhalf jaar tijd naar eigen zeggen veel waardering voor de sector geoogst. De visserman heeft bij het grote publiek en bij politici in Den Haag en Brussel een gezicht gekregen, vindt voorman Job Schot.
Maar het belangrijkste doel is niet bereikt, erkent hij. „Wellicht gaat de aanlandplicht niet van tafel. We moeten nadenken hoe we ons daarop gaan voorbereiden.”
De aanlandplicht dwingt de vissers ongewenste bijvangst –te jonge vis en onverkoopbare soorten– niet langer overboord te zetten maar mee te nemen naar de wal. Daar wordt de vis vernietigd of verwerkt in diervoeders. Schandalig, vinden de vissers: ”babyvis” wordt alle kans op overleven ontnomen en met het tegengaan van voedselverspilling –de politieke motivatie voor de aanlandplicht– heeft dit niets te maken.
Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie-SGP) is het helemaal met de vissers eens. „Maar het besluit ligt er. In 2019 is de aanlandplicht van kracht.”
Een lichtpuntje uit Brussel is volgens Van Dalen dat er bij het Europees Parlement een positief rapport op tafel ligt over de zogeheten pulstechniek, die door 84 Nederlandse kotters met een tijdelijke ontheffing wordt toegepast. Het verzet uit met name Franse hoek tegen puls –waarbij vissen worden gevangen nadat ze met stroomstootjes zijn opgeschrikt in plaats van met kettingen die over de zeebodem slepen– is groot. Dinsdag is er een cruciale stemming in de visserijcommissie van het Parlement.
Directeur Pim Visser van brancheorganisatie VisNed denkt dat de puls uit onverwachte hoek steun kan krijgen. „Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn positiever dan voorheen. Ze willen eerlijk onderzoek naar de duurzaamheid van de puls een kans geven.”
EMK dringt aan op meer eenheid onder de vissers. De sector telt naast twee concurrerende brancheorganisaties diverse zogeheten producentenorganisaties en regionale belangenclubs. Schot: „Laten we eendrachtig zijn. Het is niet vijf voor 12, het is kwart over 12. Ons voortbestaan hangt aan een rotte draad. Er moet één organisatie komen die met één stem namens ons spreekt. Dan kunnen we EMK opheffen.”
De actiegroep wordt momenteel ondersteund door ruim 150 schepen, ongeveer de helft van de Nederlandse kottervloot.