Pechtold overtuigde moeder van nut coalitie met CU
Het kostte moeite, maar uiteindelijk overtuigde D66-leider Pechtold ook zijn moeder van de noodzaak en het nut van een coalitie met twee christelijke partijen.
„U moet weten, mijn moeder is vrijzinnig op het radicale af”, zei Pechtold zaterdag in zijn toespraak tot het D66-congres in Leeuarden. „Ze is voor euthanasie. Voor de rechten van LHBTI’ers. En ze schrikt niet van een jointje. Ze stemt al haar hele leven op D66. Er is geen dag voorbij gegaan dat ze me niet herinnerde aan de standpunten van ChristenUnie en CDA.”
Toen er delen van de medisch-ethische agenda op straat lagen, „dreigde ze vanaf haar rollator een persconferentie te beleggen op het Binnenhof”, zei de D66-leider met de nodige ironie. „De boodschap zou duidelijk zijn: Zó heb ik hem niet opgevoed!” Om daar tenslotte aan toe te voegen: „Die dag is gelukkig nooit gekomen. Gaandeweg zag ook zij dat het zo slecht nog niet was.”
Volgens Pechtold gaat het om een ongewone combinatie van vier partijen die elkaar de ruimte geven. „Wij verlagen de belastingen voor zowel klassiek als modern samengestelde gezinnen. Het manifest waardig ouder worden wordt uitgevoerd én Pia Dijkstra kan door met haar initiatiefwet.”
Referendumwet
Op het congres in Leeuwarden namen de D66-leden een motie aan die de Kamerfractie vraagt om met een nieuwe referendumwet te komen. Verder moet de partij zich hard blijven maken voor correctieve referenda, aldus het voorstel van de jongerenbeweging Jonge Democraten.
Het kabinet, waar D66 deel van uitmaakt, gaat het raadgevende referendum, dat rond het Oekraïneverdrag voor het laatst is toegepast en dat in maart volgend jaar nog een keer in praktijk wordt gebracht rond de zogheten aftapwet, afschaffen.
Pechtold haalde op het congres uit naar onder meer GroenLinks en SP, partijen die het volgens hem ontbreekt aan „politieke moed.” Daarom blijven ze naar zijn mening langs de kant staan. „Als D66 in haar vijftigjarig bestaan had gewacht op een meerderheid van socialistische én linkse én progressief-liberale zetels, dan hadden we vijftig jaar aan de kant gestaan”, hield hij de ruim 1200 aanwezige partijleden voor.
Pechtold kreeg op het congres overigens zelf ook kritische vragen, met name over de volgens sommige partijleden misplaatste laatdunkendheid waarmee hij in de eerste fase van de formatie de ChristenUnie en haar leider Segers bejegende.