„Doe onderzoek naar telefoongebruik achter het stuur na ongeluk”
De politie moet na een ernstig verkeersongeluk standaard onderzoek doen naar de smartphone van de bestuurder. Dat stellen advocaten van nabestaanden van verkeersslachtoffers en deskundigen op het gebied van verkeersrecht, aldus EenVandaag donderdag.
De politie controleert wel standaard op het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen na ongelukken met ernstig letsel, maar niet op telefoongebruik.
Deskundigen doen de oproep naar aanleiding van de zaak tegen Pamela H. Zij veroorzaakte op 30 maart 2016 op Texel een dodelijk ongeluk, waarbij de 21-jarige Yannick Frijns uit Geldrop om het leven kwam. Zij fietste met een vriendin op een onverlichte weg toen ze werd aangereden.
Volgens het openbaar ministerie komt dat doordat de vrouw met haar telefoon bezig was. H. ontkent dat en zegt dat ze de fietsers over het hoofd zag. Donderdag werd de zaak behandeld in de rechtbank in Alkmaar.
Uit politieonderzoek blijkt dat H. vlak voor het ongeluk een WhatsAppbericht met de tekst ”Nee” verstuurde. Volgens de vrouw heeft ze voor het versturen van dat bericht de auto aan de kant van de weg stilgezet. Theoretisch is dat haalbaar, maar volgens het openbaar ministerie „niet geloofwaardig.”
De officier van justitie benadrukte dat de fietsen van de vriendinnen werkende verlichting hadden en dat de remsporen pas begonnen voorbij de plaats van de aanrijding.
Het OM eiste gisteren zes maanden gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging tegen Pamela H. Haar advocaat vroeg vrijspraak. Uitspraak op 23 november.