„Rellen trokken zware wissel op mij”
Burgemeester drs. W. J. Plomp (CDA) van de Overijsselse gemeente Zwartewaterland gaat op 1 januari met vervroegd pensioen. „Vooral de rellen rond het rijden met bromfietsen tijdens Koninginnenacht drie jaar geleden hebben een zware wissel op mij getrokken.”
De fractievoorzitters in de gemeenteraad hebben de burgemeester deze week nog gevraagd of er geen andere oplossing is, maar met het oog op „het welbevinden van mijn gezin en mij persoonlijk” geeft de 58-jarige Plomp de voorkeur aan een eerder vertrek. Vrijdag zei hij dat tijdens een bijeenkomst met de pers.
Plomp heeft overeenstemming bereikt over een aanvulling op zijn zogeheten flexibele pensioenuitreding. Daarmee is voor de komende zeven jaren een bedrag van in totaal circa 120.000 euro gemoeid. Dit komt voor rekening van de gemeente. Maar een wachtgeldregeling zou duurder uitpakken, aldus Plomp.
De burgemeester zei dat hij het in Zwartewaterland niet gemakkelijk heeft gehad. Door de samenvoeging van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis is er voor de bestuurders veel werk te verzetten. Het financiële plaatje van de gemeente ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Eerder dit jaar stapte wethouder J. Oegema op wegens een problemen bij de verwerving van grond in Hasselt. „Dat alles heeft mij diep en emotioneel geraakt. Ik ben daardoor in mijn persoonlijke draagkracht aangetast”, aldus Plomp.
Ook waren er in 2001 rellen in Genemuiden met jongeren. Plomp wilde paal en perk stellen aan de jarenlange traditie onder de jeugd om in de nacht van 29 op 30 april in het centrum bromfietsraces te organiseren. Dat zette kwaad bloed, waardoor het tot harde confrontaties kwam tussen politie en grote groepen jongeren. „Ondanks dat er goede contacten zijn met de burgers van Genemuiden zal er zeker nog een generatie voor nodig zijn willen die wanordelijkheden zijn vergeten”, zei Plomp.
Burgemeester Plomp trad in 2001 aan in de Overijsselse gemeente. Eerder was hij burgemeester in Valkenisse (1985-1993) en Staphorst (1993-2000). De Overijsselse commissaris van de Koningin, mr. G. J. Jansen, zei vrijdag „met respect” kennis te hebben genomen van het besluit van Plomp.
Fractievoorzitter R. Hulst van de ChristenUnie zei vrijdag dat het vertrek van Plomp „onverwachts” komt. „Er waren problemen, maar we hadden gehoopt dat hij zou aanblijven. Hij zag geen bestuurskracht meer. Jammer.” Hulst zei het te betreuren dat de burgemeester onder de inwoners van Zwartewaterland veelvuldig over de tong ging. „Er werd veel over hem geroddeld.”
A. Speksnijder van de SGP/HKV-fractie zei in een reactie te onderkennen dat burgemeester Plomp het „mentaal niet meer kon opbrengen om nog langer te blijven. De afgelopen maanden zat hij niet lekker in zijn vel. Hij kon moeilijk loskomen van wat er in Genemuiden is gebeurd. Hoe dan ook, voor ons staan zijn bestuurlijke kwaliteiten buiten kijf.”