Tuinrobot verjaagt smulpaap uit groentetuin
Sensoren die planten in de gaten houden, zijn al een aantal jaren op de markt. Maar Australische uitvinders hebben een product bedacht dat een stapje verder gaat. De GardenSpace geeft niet alleen een seintje als de planten dringend zorg nodig hebben maar neemt zelfs zorgtaken over.
Geen groente smaakt zo lekker als die uit je eigen tuin, vindt Luke Worth, een van de Australische uitvinders. „Maar het staat of valt natuurlijk wel met een goede verzorging van je planten.” En daar schort het volgens hem nog weleens aan. „Mensen hebben vaak geen idee hoe hun planten er nu werkelijk voorstaan. En als ze er eens een paar dagen tussenuit gaan, gebeurt het niet zelden dat ze hun planten laten verpieteren.”
De GardenSpace is volgens Worth ideaal voor zowel de startende als de gevorderde tuinder. Het product bestaat uit een gebogen, groene buis van pakweg een meter hoog met daarbovenop een draaibare schijf, bedekt met zonnepanelen. „Je drukt de GardenSpace gewoon in de grond en sluit hem aan op de tuinslang. Na het installeren van de app op je mobiele apparaat en het controleren van de wifiverbinding is hij klaar voor gebruik.”
In de schijf hebben de uitvinders een camera en een thermische sensor geplaatst die alle hoeken en gaten van de tuin binnen een straal van pakweg 2,5 meter in de gaten houdt. Zodra de sensoren meten dat het waterniveau in een plant te laag wordt, richt de GardenSpace de spuitkop op de plant en start hij met beregenen.
De benodigde hoeveelheid water is afhankelijk van de plantensoort, aldus Worth. „Daarom moet je, voordat je het product gaat gebruiken, via een app op je mobiele telefoon invoeren welke planten op welke plaats in je tuin staan. Een uitgebreide bibliotheek in de app helpt je daarbij. En natuurlijk houdt de GardenSpace ook rekening met de weersverwachting.”
Konijnen en ander kleinvee die zich te goed willen doen aan het groen en zich binnen het blikveld van de GardenSpace begeven, worden door bewegingssensoren gedetecteerd. Het object verjaagt ze vervolgens door ze te trakteren op een plaatselijke regenbui.
De uitvinders verwachten de tuinrobot eind 2018 op de markt te kunnen brengen voor iets minder dan 400 euro. Daarnaast kan de gebruiker een abonnement afsluiten van zo’n 30 euro per maand. „De GardenSpace zal dan niet alleen je planten bewateren en ongewenste indringers verjagen, maar ook informeren over het bemesten van de bodem, over het bestrijden van insecten of over het gunstigste tijdstip om je gewas te oogsten. We kunnen deze service bieden omdat we slim gebruikmaken van informatie van de sensoren maar ook van gegevens van andere GardenSpaces in het veld. Dus hoe meer mensen ons product gaan gebruiken, hoe beter onze service wordt.”