Professor: Kankermedicijn kost minder dan beweerd
De ontwikkeling van medicijnen tegen kanker is aanmerkelijk goedkoper dan de farmaceutische industrie wil doen geloven. Een nieuw kankergeneesmiddel kost ongeveer 541 miljoen euro, in plaats van de 2,3 miljard euro waar farmaceuten vaak mee schermen.
Het gezaghebbende medische vakblad JAMA Internal publiceerde maandag een onderzoek van twee Amerikaanse oncologen naar de ontwikkelingskosten van kankermedicijnen. Vinay Prasad van de Oregon Health and Science University en Sham Mailankody van het Sloan Kettering Cancer Center hebben tien medicijnen tegen kanker onderzocht.
De omzet van geneesmiddelen tegen kanker levert bijna tien keer zo veel op als het ontwikkelen en op de markt brengen kost, berekenden de twee artsen. Het op de markt brengen van geneesmiddelen kost zo’n 648 miljoen dollar (541 miljoen euro), in plaats van 2,3 miljard euro (2,7 miljard dollar), zo blijkt uit de Amerikaanse studie.
Transparantie
De hoge kosten van kankermedicijnen roepen geregeld discussie op. Prasad en Mailankody pleiten voor meer transparantie bij farmaceutische bedrijven over hun ontwikkelingskosten. Farmaceutische bedrijven zijn vaak weinig transparant over de ontwikkelingskosten van medicijnen. De hoogte van de ontwikkelingskosten is voor buitenstaanders niet vast te stellen, omdat fabrikanten vaak meerdere medicijnen op de markt brengen.
De twee oncologen weten dit bezwaar te omzeilen door hun onderzoek alleen te richten op beursgenoteerde farmaceutische concerns die één kankermedicijn leveren. Deze bedrijven zijn verplicht gedetailleerde (financiële) te verstrekken aan de financiële toezichthouder, de US Securities and Exchange Commission (SEC).
Bij deze ondernemingen zijn de gepubliceerde ontwikkelingskosten regelrecht toe te schrijven aan dat ene medicijn. Het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel kost volgens de studie 541 miljoen euro (648 miljoen dollar) en duurt zo’n 7,3 jaar. De tien bedrijven investeerden samen 6 miljard euro (7,2 miljard dollar) die uiteindelijk 56 miljard euro (67 miljard dollar) opleverden.
Overigens houden de twee Amerikaanse onderzoekers een slag om de arm bij hun onderzoek. De verstrekte financiële cijfers van farmaceuten zijn niet altijd volledig toe te schrijven aan ontwikkelingskosten. Bovendien is de onderzochte periode beperkt. Ondanks deze beperkingen geeft hun studie een duidelijke indicatie van de grote verschillen tussen ontwikkelingskosten en de opbrengsten van medicijnen.
Goedkoper
Kankermedicijnen kunnen veel goedkoper worden als de farmaceutisch industrie minder machtig wordt, verklaarde prof. dr. René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam begin dit jaar. Wordt het patent op de medicijnen opgeheven dan kunnen dure medicijnen op die manier vijftig keer goedkoper worden.
Om de prijs te verlagen, zouden kleine instellingen patentvrije middelen moeten ontwikkelen, in plaats van de grote farmaceutische concerns. „Als dat niet gebeurt, wordt de kankerzorg straks onbetaalbaar. Het kan zo niet doorgaan.”