„Trump gebruikt niet bewust woorden van Jesaja”
Vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft aanschouwd. Dat kan Noord-Korea verwachten als het niet ophoudt met het bedreigen van de Verenigde Staten. In apocalyptische woorden waarschuwde president Trump deze week Pyongyang.
Dat het zowel Amerika als Noord-Korea ernst is, weet inmiddels de hele wereld. Kim Jong Un wil niet buigen voor Trump en de Amerikaanse president is het zat zich door de Koreaanse dictator te laten tarten. Hij overweegt harde tegenmaatregelen. De hele wereld vraagt zich af wat dat concreet betekent. Maar dat het verschrikkelijk zal zijn als de VS doorpakt, vreest iedereen.
In de woorden die Trump deze week koos, resoneerde in ieder geval de redevoering die president Truman in 1945 hield toen de atoombom tegen Japan werd ingezet. Hij dreigde toen ook met een Amerikaanse actie van „een omvang zoals de wereld nog nooit gezien had.”
Sporen
Verschillende commentatoren, zowel in Amerika als in Europa, zien in de woorden die Trump gebruikte sporen van het Bijbels spreken over de laatste dingen. Daarin hebben vuur en toorn ook een grote plaats.
Lucas Wiegelmann van de Duitse krant Die Welt meent dat Trump zijn waarschuwing heeft ontleend aan Jesaja 66 vers 15: „Want zie, de Heere zal met vuur komen, en Zijn wagens als een wervelwind; om met grimmigheid Zijn toorn hiertoe te wenden, en Zijn scheiding met vuurvlammen.”
Dat de president deze woorden gebruikt, schrijft niet alleen Wiegelmann, maar ook de Amerikaanse internetkrant The Hill toe aan de invloed die de evangelicals op hem hebben.
Verschillende christelijke leiders en theologen gaan deze speculaties en visies veel te ver. „Trump heeft echt niet de termen vuur en woede gebruikt omdat Jesaja dat ook heeft gedaan”, zegt David VanDrunen, hoogleraar ethiek aan Westminster Seminary California. „De uitdrukking is oorspronkelijk wel aan de Bijbel ontleend, maar heeft een vaste geseculariseerde plaats in onze taal gekregen. Trump is helemaal niet doorkneed in Bijbels taalgebruik.”
Dr. Mark Tazelaar, docent christelijke filosofie aan Dordt College, zou het zelfs oneerbiedig vinden als Trump deze woorden bewust koos omdat Jesaja ze gebruikte. „Het enige wat de president wil, is stevige woorden gebruiken. Dat is zijn stijl en daar wordt hij ook nog eens extra toe uitgedaagd door Kim Jong Un.”
Voorzichtigheid
Als het gaat om speculaties in sommige evangelicale en charismatische groepen over de plaats van het actuele conflict in de eindstrijd die aan het laatste oordeel voorafgaat, willen Tazelaar en VanDrunen, beiden orthodox gereformeerd, heel voorzichtig zijn. „De geschiedenis heeft geleerd dat als wij menen dat een concrete situatie de realisering van een profetie uit het boek Openbaring, we er altijd naast zitten”, zegt VanDrunen. Tazelaar zegt wel dat interpretaties zoals die binnen chiliastische groepen soms worden gegeven, „bepaald niet bijdragen aan de rust in het land en de kerken.”