Economie

„Verjaardagstaart van fipronil-ei ligt in de prullenbak”

Ze komen van één boerderij en als je er veel van eet kun je ziek worden: eieren met de code X-NL-40155XX (waarbij op de plek van de X elk getal kan staan). Miriam Sluimer uit Ridderkerk bakte er een taart van. „Kan ik mijn dochtertje nog borstvoeding geven?”

1 August 2017 11:59Gewijzigd op 17 November 2020 02:11
Miriam Sluimer had eieren met het hoogste gehalte fipronil gekocht. beeld Facebook
Miriam Sluimer had eieren met het hoogste gehalte fipronil gekocht. beeld Facebook

Na een week van geruststellende berichten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandagavond een publiekswaarschuwing doen uitgaan vanwege het gifschandaal in de pluimveehouderij. In eieren van een boerderij uit Eck en Wiel zit zo veel van het verboden insecticide fipronil dat de gezondheid van volwassenen die ervan eten, acuut gevaar loopt. Bij tien andere boerderijen, verspreid over het land, zijn de eieren minder besmet maar is het beter om ze niet door kinderen te laten eten. De eieren van deze bedrijven worden uit de winkel teruggehaald.

Vrije-uitloop

Miriam Sluimer bakte maandag een verjaardagstaart. „Ik had nog een recept liggen voor een lemon pie. Daar had ik vijf eieren voor nodig”, vertelt ze. „In de supermarkt koos ik vrije-uitloopeieren. Die zijn goed voor het milieu, dus zullen ze ook wel goed zijn voor de mens. De hele avond ben ik bezig geweest met mijn lemon pie. Af en toe een hapje proeven of mijn taart goed op smaak was.”

Voordat ze ging slapen, las Sluimer bij de nieuwsberichten de waarschuwing van de NVWA. Ze liep snel naar de koelkast. Daar lag nog één ei. „En ja hoor: 1NL4015501. Een ei met het hoogste percentage fipronil. Gelijk sloeg de angst bij me toe. Ik heb een dochter van 4 maanden die ik borstvoeding geef. Heeft zij fipronil binnengekregen?”

Sluimer belde de huisartsenpost, maar die kon haar geen antwoord geven. Op Facebook had ze meer succes. „Op een pagina voor lactatiedeskundigen las ik dat fipronil niet riskant is voor de baby van voedende moeders. Gelukkig.”

Op haar website heeft de NVWA een lijst met eicodes geplaatst die de komende dagen voortdurend wordt geüpdatet. De voedselwaakhond heeft de afgelopen anderhalve week zo’n 180 boerderijen met legkippen geblokkeerd. De eieren daarvan worden onderzocht. Het kost enkele dagen voordat alle uitslagen bekend zijn.

Fipronil is een insecticide dat in vlooienbanden van honden en katten zit. Maar in de veehouderij mag het niet gebruikt worden. Vorige maand werd in België ontdekt dat een leverancier fipronil had toegevoegd aan een legaal product dat kippenboeren gebruiken om bloedluis te bestrijden. Een servicebedrijf uit Barneveld, dat door veel pluimveehouders wordt ingehuurd, heeft dat Belgische product ook gebruikt.

Miljoenenschade

De pluimveesector vreest een miljoenenschade. Bedrijven die langere tijd geblokkeerd blijven, lopen de kans failliet te gaan. Er wordt al een vergelijking gemaakt met de vogelgriep. Bij die besmettelijke ziekte vergoedt de overheid de directe schade van het ruimen van bedrijven. Daarvan is in dit geval geen sprake.

De organisaties van pluimveehouders hebben maandag gepleit voor de instelling van een calamiteitenfonds. Of die enige kans maakt, is onzeker. „We maken een analyse van de potentiële impact op de sector. Uitgangspunt is dat het gaat om een private aangelegenheid”, laat een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken weten. Diverse kippenboeren hebben de Barneveldse onderneming aansprakelijk gesteld, zo bevestigt de pluimveehoudersvakbond NVP.

En de taart van Sluimer? „Die ligt in de prullenbak. Toch wel jammer van al mijn werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer