Economie

Eiersector claimt schaderegeling

De onduidelijkheid over de gevolgen van het gifschandaal in de eierbranche is nog steeds groot. Voedselwaakhond NVWA stelt consumenten gerust, maar treedt radicaal op richting pluimveehouders. De pluimveesector op zijn beurt klopt bij de overheid aan om de schade vergoed te krijgen.

Redactie economie
31 July 2017 13:19Gewijzigd op 16 November 2020 11:08
Bij een eierhandel in Doornenburg (Gld.) liggen 200.000 eieren opgeslagen. De eieren worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet vrijgegeven voor consumptie. Uit voorzorg blokkeert de NVWA een aantal bedrijven waar een behandeling i
Bij een eierhandel in Doornenburg (Gld.) liggen 200.000 eieren opgeslagen. De eieren worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet vrijgegeven voor consumptie. Uit voorzorg blokkeert de NVWA een aantal bedrijven waar een behandeling i

Dat laatste blijkt uit een gezamenlijke notitie van de pluimveehoudersorganisaties NVP, LTO/NOP en COBK. Deze notitie is afgelopen weekeinde naar alle leghennenhouders gestuurd.

De organisaties wijzen erop dat er op dit moment geen overheidsfonds is waar de pluimveehouderij aanspraak op kan maken. Bij bepaalde besmettelijke dierziekten, bijvoorbeeld vogelgriep, is dat wel het geval. Besmetting van eieren met een niet toegelaten bestrijdingsmiddel valt daar echter niet onder.

Geldnood

„De sector is in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over een calamiteitenfonds of iets dergelijks voor gedupeerde pluimveehouders”, meldde de notitie. Ook zijn er contacten met banken om het welzijn van de kippen te waarborgen op pluimveebedrijven die in acute geldnood zijn gekomen doordat ze geen eieren meer kunnen afleveren.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken kon het bericht vanmorgen voor het sluiten van deze krant nog niet bevestigen. Het ministerie zou later vandaag met nadere mededelingen komen. Vorige week bleek dat tegen de 200 boerderijen met legkippen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn geblokkeerd omdat zij dit jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van een servicebedrijf uit Barneveld, dat bloedluis bestreed met een middel waaraan het in de veehouderij verboden insecticide fipronil was toegevoegd. Eieren, kippen en mest mogen op de geblokkeerde bedrijven niet worden afgevoerd, totdat onderzoek van monsters door de NVWA heeft uitgewezen dat er geen fipronil in zit. Een woordvoerder van de NVWA kon vanmorgen niet aangeven hoeveel bedrijven exact geblokkeerd zijn. De organisatie zou in de loop van de dag met een verklaring komen.

De NVWA doet volgens een bericht op haar website haar „uiterste best” zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de pluimveehouders van wie de bedrijven op dit moment geblokkeerd zijn. „Wij hopen dit binnen enkele dagen te kunnen doen. Omdat het onderzoek naar fipronil in eieren de hoogste prioriteit heeft, duurt het onderzoek naar fipronil in mestmonsters langer.”

Op sociale media blijkt enige ongerustheid onder consumenten. Mensen willen weten in welke winkels ze onbesmette eieren kunnen kopen. Ook wordt aangedrongen op het vrijgeven van de namen van de geblokkeerde kipenbedrijven.

De NVWA is tot dat laatste niet bereid. „De pluimveesector is aan zet voor een terughaalactie uit het handelskanaal. Als dit niet snel of volledig genoeg gebeurt en er is sprake van een gevaar voor de volksgezondheid of de voedselveiligheid dan kan de NVWA juridisch overgaan tot een algemene publiekswaarschuwing. Dat is in dit geval niet aan de orde. Daarom worden de namen van de bedrijven niet bekendgemaakt”, aldus de organisatie.

De Consumentenbond ziet af van een eigen onderzoek naar de kwestie. Regionale media berichtten zondag dat de organisatie zelf eieren zou laten onderzoeken. Een woordvoerster sprak dit maandagochtend tegen. „Wij volgen de NVWA.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer