Diepvriesvoedsel minst verspild
Gezinnen gooien minder diepgevroren groenten, fruit en aardappelproducten weg dan vers eten of blikvoeding. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research naar voedselverspilling.
Ongeveer een kwart van al het voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie gaat ergens in de distributieketen verloren. Europese gezinnen zijn verantwoordelijk voor bijna 50 procent van die voedselverspilling.
Porties
Gezinnen bleken diepgevroren groenten, fruit en aardappelproducten het minst te verspillen. De reden is vooral dat ze deze voeding langer kunnen bewaren en in kleinere porties kunnen bereiden.
Voor kant-en-klaar-maaltijden geldt de uitkomst van de studie niet. Deze maaltijden blijken juist vaker te worden weggegooid in de diepvriesvariant.
Advies
„Nederlandse consumenten hebben een voorkeur voor verse producten”, zegt projectleider Anke Janssen van de Wageningse universiteit. „Maar met het oog op voedselverspilling zouden ze wat vaker kunnen kiezen voor diepvries. Bevroren producten zijn veelal langer houdbaar en gemakkelijk in de benodigde porties te verdelen.”
Op basis van haar studie hoopt Janssen op landelijk niveau een advies uit te kunnen brengen over inkopen, bewaren en weggooien van voedsel. (IPS)