Politiek

Senaat stemt in met fosfaatrechtenstelsel

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel op 1 januari volgend jaar.

Redactie politiek
24 May 2017 11:13Gewijzigd op 17 November 2020 01:43
SGP-senator Schalk. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
SGP-senator Schalk. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat stelsel moet ervoor zorgen dat de productie van fosfaat (via de mest) door de melkveehouderij onder het zogeheten fosfaatplafond –een met Brussel afgestemd maximum– komt.

Onder meer VVD, PvdA, CDA, CU en D66 stemden voor; PVV, GroenLinks, PvdD en SGP stemden tegen. SGP’er Schalk lichtte toe dat het stelsel volgens hem niets bijdraagt aan verbetering van de waterkwaliteit, dat er onduidelijkheid is over de knelgevallenregeling en dat er geen rekening wordt gehouden met export of verwerking van fosfaat.

De Eerste Kamer stemde gisteren ook in met de Wet grondgebonden groei melkveehouderij. Daarin is onder meer de introductie van voer-mestcontracten vastgelegd, zodat melkveehouders overtollige mest kwijt kunnen bij akkerbouwers in de buurt.

De Tweede Kamer stemde dinsdag over een aantal moties over het fosfaatreductieplan voor 2017 – een overgangsmaatregel om de zogeheten derogatie zeker te stellen. De PvdD had een motie ingediend die staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) verzoekt om het hoger beroep dat hij heeft aangetekend tegen het recente vonnis van de Haagse rechtbank in een reeks kort gedingen over het fosfaatreductieplan, in te trekken. Die motie werd verworpen.

Een verzoek van GroenLinks en de SP om de groei van de geitenhouderij via dierrechten te begrenzen, kreeg geen steun van een Kamermeerderheid. Dat gold ook voor moties om biologische melkveebedrijven uit te zonderen van het fosfaatreductieplan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer