Israël hoopvol over verhoudingen met nieuwe Franse president
RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: wat betekent Macrons overwinning voor Israël?
Franse Israëliërs hoefden niet lang na te denken toen zij zondag in de stembureaus stonden. De Franse ambassade in Tel Aviv deelde mee dat in Tel Aviv en Haifa 96 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbrachten op Emmanuel Macron. Marine Le Pen van het Front National moest genoegen nemen met een luttele 4 procent.
De afkeer van Le Pen onder de in Israël wonende Franse burgers is goed te begrijpen. Haar uitspraken waren voldoende om de kiezers schrik aan te jagen. Op 9 april zei ze bijvoorbeeld dat Frankrijk „niet verantwoordelijk” is voor de massale arrestatie van Joden door Franse politieagenten in juli 1942 in Parijs. Vanuit wielerstadion Vélodrome d’Hiver (“2Vel d’Hiv”) zonden de nazi’s de Joden door naar dodenkampen.
Le Pen liet bovendien weten dat Franse Joden straks geen dubbele nationaliteit meer mogen hebben. Het wordt kiezen: Israëlisch of Frans staatsburger. Verder heeft ze zich uitgesproken tegen het dragen van religieuze symbolen.
Macron presenteerde zich totaal anders. Op 30 april bracht hij een bezoek aan het monument voor de martelaren van de deportatie in Parijs. Hij is voor goede relaties met Israël. Als minister van Economische zaken bracht hij in september 2015 een bezoek aan de Joodse natie.
Hij sprak daar onder anderen met parlementariër Erel Margalit, de mogelijke nieuwe leider van de Arbeiderpartij. Deze vroegere ingenieur wisselde met Macron ideeën uit over Israël als broedplaats van nieuwe ondernemingen, berichtte The Jerusalem Post. Margalit verwacht dat Israël en Frankrijk straks nauw zullen samenwerken op economisch gebied.
De Franse politicus toonde ook belangstelling voor gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse projecten in Bethlehem. Hij is tegen een boycot van Israëlische producten, maar vindt wel dat producten uit de Westoever een speciaal label moeten krijgen.
Macron steunt de tweestatenoplossing: de oprichting van een Palestijnse staat, zodat Israël kan blijven bestaan als Joodse en democratische staat. Tegelijk is hij tegen erkenning van de staat Palestina op dit moment. Eenzijdige erkenning zal volgens hem de stabiliteit ondermijnen en de betrekkingen met Israël negatief beïnvloeden.
Vanwege Macrons eerdere werkzaamheden bij een bank van de Joodse Rothschildfamilie lag hij onder vuur van completdenkers en antisemieten. Twee dagen voor de verkiezingen werd bijvoorbeeld een kantoor van Macron in Normandië beklad met antisemitische leuzen.
Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde Macron met zijn overwinning. De Likudleider schreef dat hij ernaar uitziet met Macron samen te werken. „Een van de grootste bedreigingen in de huidige wereld is de radicaal-islamitische terreur die Parijs, Jeruzalem en zovele andere steden in de wereld heeft getroffen. Frankrijk en Israël zijn al lange tijd bondgenoten en ik ben er zeker van dat we onze relaties zullen verdiepen.”