Consument

Precies de goede porties

Hoeveel is genoeg? In de keuken is dat een terugkerende vraag. Een maatbeker (of weegschaal) kan uitkomst bieden.

Geertje Bikker-Otten
5 May 2017 21:08Gewijzigd op 17 November 2020 01:34
beeld Voedingscentrum
beeld Voedingscentrum

Om consumenten op weg te helpen, stelt het Voedingscentrum (opnieuw) via een paar honderd supermarkten een zogenaamd Eetmaatje ter beschikking. Gratis bij aankoop van rijst, pasta of couscous. Voor deze producten staat op de maatbeker een gemiddelde portie per persoon aangegeven. Een gewone maatbeker of een weegschaal kun je hiervoor natuurlijk ook gebruiken.
Porties afwegen heeft voor de hand liggende voordelen. Je kookt niet steeds net te veel, waardoor er een onhandig klein beetje overblijft. Dat je dan weggooit of voor het fatsoen toch maar opeet, wat beide niet gewenst is. Het eerste omdat het voedselverspilling is. Het tweede omdat meer eten dan je nodig hebt uiteindelijk bijdraagt aan overgewicht.
In voedselland is de hoofdtrend al jaren dat porties vooral groeien. De Big Mac van McDonald’s weegt inmiddels bijna het dubbele van de hamburger waar de keten in 1955 mee begon. De begeleidende beker frisdrank (medium) is in die tijd zelfs verdrievoudigd.
Alles lijkt wel steeds omvangrijker te worden. Bedden. Huizen. De mensen die erin wonen. Zelfs borden zijn inmiddels royaler dan enkele decennia geleden gebruikelijk was. Wat opvalt als je een oud servies met nieuwe exemplaren wilt uitbreiden. Het platte dinerbord van 24 centimeter doorsnee is uit de roulatie. De opvolger meet 27 centimeter.
Een groter bord: dat staat wel mooi. Maar eigenlijk is het niet handig, als je in het achterhoofd houdt dat overgewicht voor steeds meer mensen een probleem is. Er blijkt namelijk een verband te bestaan tussen de grootte van het bord en de hoeveelheden die we eten. Hoe kleiner het bord, hoe bescheidener de portie. En dat zal uiteindelijk op de een of andere manier effect hebben op het lichaamsgewicht.
Andere trucjes uit dezelfde categorie: snijd pizza of taart in kleinere stukken – dat zorgt ervoor dat je minder eet. Koop geen grote verpakkingen – dat moedigt overconsumptie aan.
Overigens is er ook sprake van een omgekeerde ontwikkeling. Op steeds meer plaatsen kun je ook voor een kleine portie terecht. In restaurants vind je op de menukaart bijvoorbeeld gerechten voor „de kleine eter.” Gevulde koeken zijn er ook in klein formaat. En sommige slagers moedigen hun klanten aan om gerust om een half onsje te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer