Warmtepomp Nuon helpt op gas te besparen
Energieleveranciers Nuon en Eneco gaan op grote schaal warmtepompen verkopen. Daarmee kunnen huishoudens flink besparen op het gasverbruik in huis.
Een warmtepomp kan warmte halen uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hij werkt als een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt de warmte naar buiten gewerkt, een warmtepomp stuwt juist warmte naar binnen. Nuon maakte dinsdag bekend vanaf september een warmtepomp te gaan verkopen die warmte haalt uit ventilatielucht.
Deze warmtepomp kan worden geïnstalleerd in ongeveer een op de drie woningen in Nederland. Het gaat om woningen met een cv-ketel én een mechanisch ventilatiesysteem zoals dat sinds eind jaren zeventig in nieuwbouwwoningen wordt aangelegd.
De warmtepomp van Nuon haalt warmte uit de lucht die normaal de woning, via het ventilatiesysteem, zou verlaten. Die warmte gaat vervolgens naar de cv-installatie. Omdat de cv-installatie wordt voorverwarmd met de teruggewonnen warmte, is er volgens Nuon per jaar 30 tot 50 procent minder aardgas nodig.
Mensen kunnen zich al vanaf deze week voor een warmtepomp inschrijven. „We houden rekening met 10.000 tot 20.000 inschrijvingen”, zegt woordvoerder Steffart Buijs van Nuon. Binnen twee weken begint er een proefproject onder vijftig klanten om het proces van plaatsen en inregelen zo goed mogelijk te laten verlopen.
Subsidie
De Nuonwarmtepomp gaat huishoudens circa 1000 euro kosten, inclusief installatie en na aftrek van de aanschafsubsidie van 1300 euro die de overheid voor dit type warmtepomp geeft. De terugverdientijd bedraagt volgens de energieleverancier vijf à zes jaar. Daarnaast gaat de cv-ketel langer mee. Die hoeft namelijk minder hard te werken dankzij de warmtepomp. De warmtepomp wordt bij de cv-ketel geïnstalleerd en is ongeveer zo groot als een koffer. Nuon werkt samen met installatiebedrijf Feenstra en warmtepompproducent NIBE.
De warmtepomp van Nuon is een zogeheten hybride warmtepomp: ofwel, een die samenwerkt met de cv-ketel. Er bestaan ook al warmtepompen die volledig elektrisch werken en die, als ze op groene stroom draaien, geen fossiele brandstof meer nodig hebben. „We zien onze warmtepomp als een oplossing die geschikt is voor de overgangssituatie”, zegt Buijs. „We werken toe naar een aardgasvrij Nederland, maar dat is niet van het ene moment op het andere te realiseren.”
Sneller
Minister Kamp heeft 2050 als richtpunt genoemd. Buijs: „Wij denken dat het sneller kan, maar voor mensen die vijf jaar geleden een nieuwe cv-ketel hebben aangeschaft en willen besparen op hun gasverbruik, is het vaak een stap te ver om de ketel weg te halen. Aan een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt, ben je bovendien zo een paar duizend euro kwijt. Een van de urgentste verzoeken van klanten is niet: „Help ons om van het aardgas af te komen”, maar: „Help ons om op aardgas te besparen.” Er is vraag naar een betaalbare oplossing om te besparen op aardgas, want de meeste mensen geven meer geld uit aan gas dan aan stroom.”
Geen grote verbouwing nodig
Eneco, een andere grote energieleverancier in Nederland, biedt ook een ventilatieluchtwarmtepomp aan: de WarmteWinner. Deze werkt op dezelfde manier als die van Nuon. Je zou er per jaar tot 60 procent mee kunnen besparen op aardgas. Wat deze pomp gaat kosten, is nog niet bekend. Eneco is op dit moment de eerste WarmteWinners aan het testen in honderd huishoudens en verwacht binnenkort de eerste kleine oplages te verkopen en te installeren. „We zijn met de WarmteWinner gestart om consumenten op een laagdrempelige manier te helpen op gas te besparen”, zegt woordvoerder Arie Spruit. „Daarom hebben we gekozen voor een compacte hybride warmtepomp. Die techniek is relatief eenvoudig –zonder grote verbouwingen– in een huis te installeren en is in vergelijking met een volledige elektrische warmtepomp ook relatief betaalbaar.”