Buitenland

Britse kerken: Debat tijdens brexittraject

Kerken in Groot-Brittannië hopen dat het vertrek van hun land uit de Europese Unie aanleiding wordt tot een publieke discussie over een rechtvaardiger samenleving.

Ruurd Ubels
1 April 2017 08:23Gewijzigd op 17 November 2020 01:14
LONDEN. Een tegenstander van de Brexit toonde zijn opvatting met behulp van twee vlaggetjes, een van de EU en een van het Verenigd Koninkrijk.  AFP, Daniel Leal Olivao
LONDEN. Een tegenstander van de Brexit toonde zijn opvatting met behulp van twee vlaggetjes, een van de EU en een van het Verenigd Koninkrijk. AFP, Daniel Leal Olivao

Het brexittraject moet gepaard gaan met „een constructief debat over het soort samenleving dat we willen en aan toekomstige generaties willen nalaten”, schrijven vier protestantse kerkgenootschappen in een verklaring. Het gaat om baptisten, methodisten, de United Reformed Church en de Church of Scotland.

Ook de Evangelische Alliantie in Groot-Brittannië roept op tot debat. In een verklaring zegt de alliantie dat heroriëntatie wezenlijk is om Groot-Brittannië buiten de EU te laten overleven. „We spreken ons uit voor een samenleving die staat voor vrijheid, handhaving van recht en het nastreven van waarheid; een samenleving die de moeilijke taak op zich neemt om de ander lief te hebben als onszelf. Christenen kunnen hieraan een vitale bijdrage leveren.”

De Evangelische Alliantie hoopt dat de brexitonderhandelingen de Britten niet stimuleren om zich achter eigen grenzen terug te trekken. „Hoewel we de EU verlaten, verlaten we niet Europa.”

De kerken reageren hiermee niet alleen op de brexitbrief die Londen woensdag in Brussel heeft afgeleverd, maar ook op een oproep van premier Theresa May. Eind vorig jaar zei ze dat het Britse vertrek uit de EU hét moment is om ervoor te zorgen dat het kapitalisme in het Verenigd Koninkrijk een eerlijker gezicht krijgt. Nu het Verenigd Koninkrijk moet nadenken over een bestaan buiten de EU, komt de vraag naar een sterker en fatsoenlijker Groot-Brittannië op, aldus May. „De meerderheid van de Britten koos tijdens het referendum op 23 juni niet alleen voor het verlaten van de Europese Unie, maar ook voor een andere manier waarop ons land moet functioneren.”

Niet voor niets

Dan Stork Banks, priester in de Anglicaanse Kerk en een uitgesproken voorstander van de brexit, vindt dat de kerken in zijn land zich sterk moeten maken voor Britten aan de onderkant van de samenleving.

Zij hebben niet voor niets vrij massaal voor de brexit gestemd, schrijft hij in een opinieartikel op de website van Church Times, een anglicaanse krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer