Duurzaam boeket
Bij voedsel is het inmiddels heel normaal om als consument vragen te stellen over milieu en duurzaamheid. Dat zou bij bloemen ook moeten, zeker als het besef leeft dat een boeket op tafel niet broodnodig is, maar luxe.
1 Het milieu is niet het eerste waar je aan denkt als er iemand met een prachtig boeket bloemen voor de deur staat. Toch is het een aandachtspunt, want bloemen komen, net als groente en fruit, vaak uit de kas óf van ver. Dat betekent ellenlang vervoer met vliegtuig of vrachtwagen, om van de uitstoot van het bestelbusje dat het boeket aflevert nog maar te zwijgen.
2 Rozen uit Kenia, groen blad uit de Verenigde Staten en gerbera’s uit een Nederlandse kas. Het kan allemaal in één boeket en erg milieuvriendelijk klinkt het niet. Punt is dat de klant daar geen inzicht in heeft. De klant niet, maar de bloemist evenmin. Het zou zomaar kunnen dat de kassen waar de bloemen zijn gekweekt hun energie halen uit aardwarmte of wind. Zelfs dat zegt niet alles. Dat een product het keurmerk duurzaam draagt, klinkt mooi. Maar als de bloemen vervolgens per vrachtauto naar tal van tussenhandelaren worden gereden, schiet het milieu er nog weinig mee op.
3 Bloemenmerk Frederique’s Choice onderneemt een –unieke– poging om de weg die bloemen afleggen van kweker naar klant inzichtelijk én zo duurzaam mogelijk te maken. Door te werken met zo weinig mogelijk tussenhandelaren beperkt het bedrijf het aantal reiskilometers. Aan de hand van onder andere water- en elektriciteitsverbruik en transportgegevens is een ecologische voetafdruk berekend. Met het resultaat van het onderzoek kunnen waar nodig verbeteringen worden doorgevoerd. Er zijn om te beginnen twee ‘footprintboeketten’ leverbaar, één met rozen en één met gerbera’s.