Dik-Faber: Nog veel te doen in strijd tegen voedselverspilling
Consumenten gooien minder voedsel weg als er niet langer een ”ten minste houdbaar tot”-datum (t.h.t.) op de verpakking staat. Onderzoek door de Wageningse universiteit wijst dat uit, schreef staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) deze week aan de Kamer. Hoog tijd om die aanduiding op lang houdbare producten te schrappen, vindt Kamerlid Dik-Faber (ChristenUnie).
Dik maakt zich al jaren sterk voor het terugdringen van voedselverspilling. In 2015 gaf ze in een initiatiefnota diverse aanzetten om iets aan het probleem te doen. Want gemiddeld gooit de Nederlandse consument per jaar 47 kilo voedsel in de afvalbak.
Wat vindt u van de uitkomsten van het Wageningse onderzoek?
„Het bevestigt dat de huidige aanduidingen t.h.t. en ”te gebruiken tot” (t.g.t.) voor veel verwarring zorgen. T.g.t. is bedoeld voor verse producten, t.h.t. voor langer houdbare. Veel mensen gooien producten met een t.h.t.-datum weg als die verstreken is, terwijl dat vaak niet nodig is. Die kun je vaak nog prima nuttigen.”
Van Dam wil dat de Europese lijst van producten waarop geen houdbaarheidsdatum verplicht is, wordt uitgebreid. Wat vindt u daarvan?
„Het is heel goed dat hij daarop aandringt, maar het duurt wel erg lang allemaal. Ook zijn voorganger Dijksma was er al mee bezig. Ik hoop dat de uitkomsten van dit onderzoek de Europese Commissie een duwtje in de goede richting geven.”
Hoe denkt u te waarborgen dat consumenten erop vertrouwen dat voedsel veilig is, ook als er geen t.h.t.-datum meer op staat?
„Dat heeft zeker aandacht nodig. Mensen kijken vaak naar de datum voordat ze een product kopen. Ze moeten leren weer te gaan ruiken en proeven. Yoghurt bijvoorbeeld hoef je echt niet weg te gooien als de t.h.t.-datum voorbij is.”
Dit onderzoek is de eerste vrucht van de in januari getekende zogeheten Green Deal ”Over de datum”. Wat kunnen we nog meer verwachten?
„Er zijn nog steeds veel overbodige regels op dit gebied. Het is toch van de zotte dat op een zakje aardappels een datum moet staan? Iedereen kan het zien als er spruiten aan zitten, en die kun je dan best nog wegsnijden. En dan is er ook nog de t.g.t.-datum. Bedrijven misbruiken die soms om producten verser te laten lijken. Aan zulke praktijken moet een einde komen.”