Weglaten t.h.t.-datum vermindert voedselverspilling
Als er niet langer een ”ten minste houdbaar tot”-datum (t.h.t.) op verpakkingen van lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en soep in blik staat, gooien consumenten 12 procent minder voedsel weg.
Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen University (Food & Biobased Research) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De aanduiding t.h.t. vervangen door ”lang houdbaar” leidt tot nog minder verspilling: dan kwam in het onderzoek 31 procent minder in de afvalbak terecht.
Staatssecretaris Van Dam schreef maandag aan de Tweede Kamer dat hij de uitkomst van het consumentenonderzoek gaat bespreken met de partijen die eind januari tijdens de nationale voedseltop afspraken het probleem aan te pakken. Hij hoopt op concrete initiatieven tegen voedselverspilling die ontstaat door overbodige houdbaarheidsdata.
Het ministerie ziet de bevindingen ook als ruggensteun in de discussie met de Europese Unie over het schrappen van t.h.t. op bepaalde producten. In de strijd tegen voedselverspilling pleit Nederland al enige tijd voor een uitbreiding van de Europese lijst producten waarvoor geen houdbaarheidsdatum nodig is. De Europese Commissie wil „bewijs” dat het weglaten van een datum van invloed is op het weggooigedrag.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelde al dat met een betere uitleg over de houdbaarheid van producten voedselverspilling kan worden voorkomen. Veel consumenten gooien, vaak onterecht, voedsel direct na verloop van de t.h.t.-datum weg. Dat een product over de houdbaarheidsdatum gaat, betekent niet automatisch dat het direct is bedorven, aldus het CBL. Voor verpakkingen die geopend zijn, geldt de vermelde houdbaarheidsdatum echter niet meer.
De gemiddelde Nederlander gooit per jaar 47 kilo voedsel weg.