Radicale hindoepremier aan het roer van belangrijke deelstaat India
De hindoeradicaal Adityanath is benoemd als premier van India’s dichtst bevolkte deelstaat, Uttar Pradesh. Moslims, maar ook christenen en vrouwen vrezen meer discriminatie door hindoes.
De beëdiging, zondag, van stokebrand Adityanath van de nationalistische regeringspartij BJP heeft vriend en vijand verrast. Als premier van Uttar Pradesh, met 204 miljoen inwoners het bestuurlijke centrum van India, kan de radicale yogi zijn denkbeelden breed uitdragen. Dat verontrust vooral moslims, die 14 procent van de 1,2 miljard Indiërs uitmaken.
Zondagavond, enkele uren na zijn beëdiging als premier, gelastte Adityanath al de sluiting van twee slachterijen in Allahabad. Volgens een woordvoerder was de sluiting al een jaar geleden aangekondigd, maar moslims zien hun vrees bewaarheid worden.
De benoeming van de 44-jarige Adityanath „verschaft misschien wel de belangrijkste aanwijzing voor wat de politieke toekomststrategie van de BJP wordt”, meent journalist Nilanjan Mukhopadhyay, die een biografie schreef over de huidige premier van India, Narendra Modi.
Love jihad
Adityanath maakt zich hard voor de bouw van een hindoetempel in Ayodhya, op de plek waar 25 jaar geleden hindoes de beroemde Babrimoskee bestormden. De verwoesting van de 16e-eeuwse moskee lokten bloedige rellen uit, die maandenlang duurden en waarbij 2000 mensen omkwamen.
Ajay Singh Bisht, zoals zijn echte naam luidt, zet zich al decennia in voor de „herbekering” van moslims naar het hindoeïsme. Na zijn aantreden als politicus in 1998 richtte Adityanath de militante Hindu Yuva Vahin op, een beweging die geregeld moslims aanvalt. Volgens hem vormen de islam en het hindoeïsme aparte culturen die nooit vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan.
Drie jaar geleden zette Adityanath een campagne op tegen wat hij ”love jihad” noemde: jonge moslims die met hindoemeisjes zouden trouwen om hen tot de islam te bekeren. Bij de campagne voor de regionale verkiezingen in februari beschuldigde hij moslims van verkrachtingen.
Christendom
De hindoepriester keert zich ook tegen het christendom. Volgens hem maakte Moeder Teresa, die de Nobelprijs kreeg voor haar zorg voor de allerarmsten, deel uit van een complot om India te kerstenen. In juni vorig jaar verklaarde Adityanath dat „de kerstening had geleid tot separatistische bewegingen in het noordoosten.”
Ook met de emancipatie van vrouwen heeft de hindoeradicaal weinig op. Hij gruwt van het feminisme. In zijn ogen moeten vrouwen zich onderwerpen aan de leiding en bescherming van mannen. „Anders lopen gezin en vaderland groot gevaar.”
Binnen de BJP zijn de meningen verdeeld over de eigenzinnige priester-politicus. De partij had een voorkeur voor minister van Transport Manoj Sinha, een bekwaam bestuurder, als premier van Uttar Pradesh. Maar diens voordracht stuitte op fel verzet bij radicale partijleiders. Uiteindelijk aanvaardde de BJP de kandidering van Adityanath onder druk van partijvoorzitter Amit Shah, die zei dat een sterke leider in Uttar Pradesh voor de BJP gunstig kan uitpakken bij de nationale verkiezingen in 2019.