Christenvervolging

Les van de vervolgde kerk: minder praten en redeneren, meer bidden

De verhalen van vervolgde christenen veranderden het pastoraat van ds. J. het Lam uit Harderwijk ingrijpend: „Veel minder psychologie en geredeneer, en veel meer bidden.”

Van onze verslaggever
11 March 2017 13:43Gewijzigd op 17 November 2020 00:55
NIJKERK. ”God waar bent U?”, was gisteren het thema van het predikantensymposium van stichting SDOK, vrijdag in Nijkerk. beeld Niek Stam
NIJKERK. ”God waar bent U?”, was gisteren het thema van het predikantensymposium van stichting SDOK, vrijdag in Nijkerk. beeld Niek Stam

”God waar bent U?” was het thema van het predikantensymposium dat stichting SDOK, die hulp verleent aan vervolgde christenen, vrijdag in Nijkerk belegde. Veel christenen in het Westen worstelen met de vraag waar God is in het lijden. Onder vervolgde christenen leeft die vraag nauwelijks. Hun houding houdt westerse christenen een spiegel voor, vindt SDOK.

Diverse sprekers laten de circa honderd aanwezige voorgangers zien wat de blik in die spiegel voor hen opleverde. Het publiek is kerkelijk rijk geschakeerd. „Van Gereformeerde Gemeenten tot Hillsong Amsterdam”, aldus SDOK-voorlichter Richard Groenenboom.

De waaromvraag kan je als pastor verlammen, is de ervaring van ds. Het Lam. „Wat ik hoor en lees van vervolgde christenen heeft mij geholpen om daarmee om te gaan.”

Lijden is normaal, leert de predikant van de hervormde gemeente van Harderwijk van vervolgde christenen. „Wij zijn verwende westerse mensen. We gaan ervan uit dat het goed moet gaan. Maar lijden hoort bij een leven met God en Hij wil daarin bij ons zijn.”

Het is belangrijk om als pastor naast mensen in het lijden te staan, vindt ds. Het Lam, en ze mogen hun vragen ook stellen. „Maar ik zeg nu veel eerder: Laten we het bij God brengen.”

Zwijgen

De vraag waar God is in het lijden, mag gesteld worden, zegt SDOK-voorzitter ds. A. Th. van Olst als hij enkele Bijbelse lijnen trekt over Gods aanwezigheid in het lijden. De christelijke gereformeerde predikant uit Antwerpen wijst op de Bijbelboeken Job, Klaagliederen en Psalmen. En op de vraag van Jezus aan het kruis: „Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”

Ds. Van Olst: „In het zwijgen dat daarop volgde, schuilt meer antwoord dan mijn vragen kunnen verwerken. Als wij moeilijk kunnen begrijpen wat God doet met Zijn handen, mogen we vertrouwen op Zijn hart.”

Ds. Ron van der Spoel traint voor collega-hulporganisatie Open Doors predikanten in gebieden waar christenvervolging is. Hij geeft een aantal lessen door die hij heeft geleerd. Eén daarvan is de bewogenheid die deze christenen tonen. „De samenleving kotst hen uit, maar zij bidden voor de mensen om hen heen. Waar is bij ons dat hartstochtelijke gebed?”

De kracht van het gebed is een ander punt dat de predikant naar voren brengt. „Deze christenen hebben niets anders dan het gebed.” Hij vertelt over een voorganger in Bhutan die alleen maar een Bijbel had. „Ik vroeg hem: Hoe maak je dan een preek?” Het antwoord: „Ik bid, ik bid en ik bid nog meer en dan geeft de Heilige Geest het aan mij.”

Gemarteld

Eén spreker deelt uit eerste hand wat lijden om Christus’ wil betekent. Dr. Berhane Asmelash zat elf maanden gevangen in Eritrea. Tegenwoordig leidt hij vanuit Engeland een organisatie die opkomt voor geloofsvrijheid in zijn vaderland.

De Eritrese voorganger werd gemarteld in de gevangenis. „Ik begon tot Jezus te spreken: „Jezus, U leed voor mij, waarom laat U toe dat ik dit lijden moet ondergaan?” Maar toen zag ik Zijn lijden aan het kruis. Dat veranderde mijn hart.”

Dr. Berhane deed Bijbelstudie met zijn medegevangenen en zag er velen tot geloof komen. Onder anderen een seriemoordenaar die elf slachtoffers maakte en hem op een avond vertelde dat Hij in Jezus wilde geloven. De voorganger bad met Hem. De volgende dag werd de man geëxecuteerd.

Een gelegenheid om te ontsnappen liet de Eritrese voorganger lopen, omdat hij geloofde dat God hem riep om in de gevangenis het Evangelie te verkondigen. „De gevangenis is de donkerste plek om te leven, maar voor mij veranderde die in de hemel vanwege de Heere Jezus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer