Binnenland

Wethouder van der Burg: Aanpak overgewicht kinderen slaagt

In drie jaar tijd is het percentage te zware Amsterdamse kinderen met 12 procent gedaald. „Ik ben vooral blij dat we erin slagen kinderen met een lage sociale status te bereiken”, zegt wethouder Van der Burg.

Petra Noordhuis
28 February 2017 09:32Gewijzigd op 17 November 2020 00:50
Wethouder Van der Burg tijdens een „gezonde lunch” op een basisschool in Amsterdam.  beeld ANP, Evert Elzinga
Wethouder Van der Burg tijdens een „gezonde lunch” op een basisschool in Amsterdam.  beeld ANP, Evert Elzinga

De Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht lijkt te werken, concludeert wethouder Van der Burg van Zorg en Sport. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is verminderd van 21 procent in 2012 naar 18,5 procent in 2015, blijkt uit een maandag verschenen rapportage.

In absolute aantallen gaat het om een afname van zo’n 2500 kinderen: van ruim 27.000 naar 24.500. Dat is nog altijd fors meer dan gemiddeld in Nederland. Van alle kinderen is 12 à 13 procent te zwaar.

Hoe ziet die aanpak eruit?

„We geven voorlichting aan ouders over wat gezond eten is en wat niet, en hoe je kinderen aan het bewegen krijgt. Kinderen die al veel te dik zijn, geven we een-op-eenbegeleiding om ze gezonder te krijgen. Er zijn coaches die scholen verbinden aan sportverenigingen. We hebben een Jeugdsportfonds, waarmee we het lidmaatschap van een sportclub betalen voor kinderen van ouders die het geld niet hebben.

We kijken ook hoe we de stad anders kunnen inrichten om mensen aan het bewegen te krijgen. We hebben onder andere looproutes in de stad uitgezet. Als je die volgt, kun je 3, 4 of 5 kilometer hardlopen zonder kruispunten tegen te komen. Verder onderzoeken we samen met onder andere de Universiteit van Amsterdam hoe het kan dat de één snel aankomt en de ander niet. We zijn begonnen in 2013 en gaan door tot 2033.”

Hoe kan het dat overgewicht in Amsterdam bovengemiddeld voorkomt?

„De stad maakt inactief. Als je elke dag 10 kilometer naar een middelbare school moet fietsen, heb je al een uur lichaamsbeweging per dag te pakken. In Amsterdam heb je de voorzieningen dichtbij en neem je gemakkelijk de tram of de bus. In een grote stad leven ook relatief veel mensen in een slechtere sociaal-economische situatie, en dat is een risicofactor voor overgewicht, net als deel uitmaken van een allochtone groep, en die hebben we ook veel in Amsterdam.”

Waarom heeft Amsterdam een eigen programma ontwikkeld?

„We hebben ons aangesloten bij JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht. Dat is een landelijke organisatie die is opgezet en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Inmiddels hebben 119 gemeenten zich erbij aangesloten. Deze gemeenten proberen met een integrale aanpak ervoor te zorgen dat jongeren gezond eten en voldoende bewegen. Er zijn verschillende programma’s. Wij volgen het allerzwaarste programma, maar wilden een nog grotere en bredere aanpak.”

Bent u tevreden over het resultaat tot nu toe?

„We zitten op schema. Ik ben vooral blij dat overgewicht ook is afgenomen bij basisschoolkinderen uit de kwetsbaarste, armste gezinnen. Bij veel programma’s tegen overgewicht bereik je eerst de kinderen op het gymnasium die al aan twee sporten doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer