Zwitserland slaat speciale Reformatiemunt
Zwitserland heeft in het kader van het jubileumjaar van de Reformatie een bijzondere munt van 20 frank geslagen. De Eidgenössische Münzstätte Swissmint ontwierp, in samenwerking met de Schweizerische Evangelische Kirchenbund en de graficus Ben Pfäffli, een munt waarop de portretten van Zwingli en Calvijn staan afgebeeld. De munt werd vorige maand door bondsafgevaardigde Johann Schneider-Ammann aan de president van de Schweizerische Evangelische Kirchenbundes, Gottfried Locher, overhandigd. Het geldstuk is sinds vorige week in een beperkte oplage beschikbaar.
Bijbels dagboekje
Ds. M. D. Geuze uit Nunspeet, emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, schreef ”Hervorm ons naar Jezus’ beeld. Bijbels dagboekje voor het herdenken van de Kerkhervorming (1517-2017)”. Het boekje wil in 31 kleine hoofdstukken helpen om de kerkhervorming van de zestiende eeuw in Bijbels licht te gedenken en roept ertoe op te bidden om een nieuwe kerkvorming met het oog op de komst van Gods Koninkrijk.
Ds. Geuze constateert dat de Reformatie niet geleid heeft tot het herstel van de ene gemeente van Christus en het herstel van Israël. Degenen die van haar gescheiden zijn, heeft zij niet jaloers gemaakt. Ook heeft de Reformatie zich niet voortgezet, ondanks pogingen van de Nadere Reformatie, het puritanisme, het piëtisme, het Reveil en andere opwekkingsbewegingen. Daarom is er opnieuw kerkhervorming nodig.
Eerst komen geloofskernen aan de orde die in de hervorming grote aandacht hebben gekregen. Daarna wordt het begrip hervorming belicht aan de hand van figuren in het Oude en Nieuwe Testament en staat de auteur stil bij de verschillende levensterreinen waarop hervorming nodig is, bijvoorbeeld huwelijk, gezin en samenleving. De grootste hervorming van alle tijden is volgens ds. Geuze te verwachten wanneer Jezus terugkomt op aarde om Zijn Koninkrijk op te richten voor Israël en de volken. „Dit is de laatste en grootste hervorming voordat het Koninkrijk van Gods eeuwige heerlijkheid aanbreekt; de nieuwe hemel en aarde waarop gerechtigheid woont.”
Het boekje (80 blz.; € 5,-) is te bestellen via 0341-261765 of op de site huisvangebednunspeet.nl.
Lopend vuur
Tijdens dit Reformatiejaar organiseert de Protestantse Kerk een estafette door alle provincies. Luthers 95 stellingen reizen (symbolisch) door het land en elke provincie voegt daar een eigen stelling aan toe. Het boekje ”Als een lopend vuur. 500 jaar Reformatie”, onder redactie van Annelies Bouwman en Hanna Dorssen –verschenen in De Toer Reeks (uitg. Boekencentrum, 96 blz., € 8,90)– presenteert deze twaalf stellingen uit de provincies en werkt die op twee manieren uit: wat is er typisch protestants aan en wat betekent het nu?
Thema’s zijn onder meer de plaats van de Bijbel, spiritualiteit, de positie van de vrouw, het kerklied, levenskunst en arbeidsethos. Aan ieder hoofdstuk zijn gespreksvragen toegevoegd.
De Reformatie is geen jaartal, betoogt Margriet Gosker, projectleider ”500 jaar Protestant – Geloofwaardig”, maar een doorgaand proces van kerkvernieuwing. In deze tijd kunnen we volgens haar de Reformatie niet anders vieren dan in hechte oecumenische verbondenheid met de rooms-katholieken.