Raad van State weegt bezwaren tegen kelderplan kerk Delft
De Raad van State buigt zich woensdag over de plannen van de protestantse gemeente Delft om een bezoekerscentrum in een kelder onder de Nieuwe Kerk in Delft te laten bouwen.
Tegen de komst van de kelder is bezwaar gemaakt door de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD) en AWN Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie. Beide organisaties stapten eerder naar de rechter in Den Haag, maar die verklaarde de bezwaren tegen de bouwvergunning in februari vorig jaar ongegrond. Daarop gingen OWD en AWN in hoger beroep bij de Raad van State.
De bezwaarmakers noemen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter van belang voor de bescherming van de archeologische en bouwhistorische waarden van de Nieuwe Kerk en voor de wijze waarop de archeologische monumentenzorg in Nederland geregeld is. Ze vrezen dat in de huidige plannen „unieke kennis over het verleden” verloren gaat. „Het plan voorziet in archeologische onderzoek, dat echter zo beperkt is dat het geen recht doet aan de wetenschappelijke waarde van deze historische begraafplaats”, stelt Tonnie van de Rijdt-van de Ven van AWN.
Beide organisaties zijn daarnaast beducht voor de constructie van de Nieuwe Kerk, zodra de middeleeuwse fundering gedeeltelijk wordt vervangen.
De Nieuwe Kerk in Delft wordt sinds 2013 grootscheeps gerestaureerd. Ook wordt er gewerkt aan de uitbreiding van de koninklijke grafkelder onder het Delftse bedehuis. AWN en OWD hebben hier geen bezwaar tegen, omdat er naar hun mening in dit geval wel passend archeologisch onderzoek zal plaatsvinden.
De ‘bezoekerskelder’ is niet het enige onderdeel van het restauratieplan waarover de meningen verdeeld zijn. Zo klonk er vorig jaar kritiek op het voornemen om de muren niet opnieuw te bepleisteren. Een petitie die vóór een (gedeeltelijke) bepleistering van de muren pleitte om de akoestiek te verbeteren, werd door het kerkbestuur afgewezen. Ook worden de in 1982 aangeschafte kroonluchters niet terug gehangen, waardoor de kerk een opener karakter krijgt.