Kelly: moslimlanden niet snel van de lijst
Een aantal van de zeven moslimlanden die getroffen zijn door het inreisverbod dat president Trump oplegde, zal niet snel van de lijst verdwijnen. „Als dat landen zijn in verschillend stadia van ineenstorting, bijvoorbeeld”, zei de minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly dinsdag.
Andere kunnen erop terechtkomen als komt vast te staan dat ze er niet in slagen „de procedures aan te scherpen” om een betrouwbaarder screening mogelijk te maken.
Kelly liet ook weten dat ingezeten van onder meer Syrië, Irak en Iran met een dubbele nationaliteit wel worden toegelaten tot de Verenigde Staten op vertoon van hun paspoort van een land waarvoor geen restricties gelden. Australië en Zwitserland hadden dat eerder op de dag al bekendgemaakt.
Het nieuwe immigratiebeleid zorgde wereldwijd voor grote verwarring op de luchthavens omdat douaniers en medewerkers van vliegtuigmaatschappijen moeite hadden de maatregel te doorgronden. Verscheidene rechtszaken werden aangespannen ten einde in elk geval een deel van het inreisverbod ongedaan te maken. Het decreet leidde tot een golf van verontwaardiging, bij Democraten, mensenrechtenorganisaties en westerse bondgenoten.
Kelly kreeg tal van vragen over het presidentieel besluit dat Trump vrijdag wereldkundig maakte. Daarmee sloot die voor zeker drie maanden de Amerikaanse grenzen voor vluchtelingen en reizigers uit de betreffende, overwegend islamitische landen.
Kevin McAleenan, de huidige baas van de Douane en Grensbescherming (CBP), zei dat zijn dienst sindsdien 721 mensen met een visum heeft tegengehouden. Kelly voegde daaraan toe dat die medewerkers zich hebben gehouden aan uitspraken van de rechter. De regering heeft 872 vluchtelingen die onderweg zijn een verblijfsvergunning gegeven. Ze worden deze week verwelkomd. Ook zijn al ruim duizend mensen die al een legale status hadden in de VS, onder meer door een werkvergunning, binnengelaten.