Politiek

„SGP-visie op vrijheid van onderwijs neogereformeerd”

De visie van de huidige SGP op de vrijheid van onderwijs is niet staatkundig gereformeerd, maar neo gereformeerd.

Redactie politiek
19 January 2017 11:41Gewijzigd op 17 November 2020 00:24
Ds. G.H. Kersten. beeld onbekend
Ds. G.H. Kersten. beeld onbekend

Dat stelt de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staat kundig Gereformeerde beginselen in de brochure ”De onderwijs vrijheid veroordeeld”, die zaterdag verschijnt. De stichting vindt dat de huidige SGP te positief spreekt over de onderwijsvrijheid, die een eeuw bestaat.

Als voorbeeld noemt de stichting de uitlating van SGP-fractie voorzitter Schalk tijdens de Algemene Beschouwingen van november vorig jaar in de Senaat. Schalk stelde: „We hebben onderwijs dat klinkt als een klok, zowel openbaar als bijzonder: houden zo! Laten we het komende jaar gebruiken om te vieren dat Neder land, mede dankzij de liberale voorganger van de minister-president, de heer Cort van der Linden, een uniek onderwijsstelsel heeft dat al honderd jaar bestaat.”

De stichting noemt dit „tot droefheid stemmende en met het beginsel strijdende woorden.” En: „Uit de inhoud van deze brochure moge blijken dat deze woorden niet als staatkundig gereformeerd, maar als neogereformeerd gekarakteriseerd moeten worden.”

Alleenrecht

In de brochure veroordeelt de stichting de vrijheid van onderwijs „op grond van Gods Woord en artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis.” Daarvoor gebruiken de samenstellers hoofdzakelijk teksten die zijn geschreven en gesproken door de eerste SGP-leiders, ds. G. H. Kersten, ds. P. Zandt en ir. C. N. van Dis sr…

De neogereformeerden van dr. A. Kuyper waren in 1917 blij met de totstandkoming van de financiële gelijkberechtiging van het openbaar en het bijzonder onderwijs. De SGP niet, zo blijkt uit de brochure. Die sprak over „het droevig verraad van de op Gods Woord gegronde beginselen.” De leiders van toen pleitten voor een terugkeer „tot het onderwijs stelsel van onze vaderen (vóór 1795).” Dat had als belangrijkste kenmerk „dat al het gegeven onderwijs overeenkomstig Schrift en belijdenis behoorde te zijn.”

Dat de overheid ook niet-gereformeerde scholen bekostigt, is volgens de stichting „beslist geen groot goed, maar een verloochening van het alleenrecht des Heeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer